Lemezjátszó fordulatszámmérése stroboszkóppal

2014-03-20 10:46:50 | Módosítva: 2014-03-20 10:46:50

Ismeretes, hogy a hanglemez csak akkor adja vissza tökéletesen a hangot, ha megfelelő fordulatszámmal működő lemezjátszón játsszuk. A régebbi típusú úgynevezett normál lemezjátszók fordulatszáma percenként 78, az újabb mikrobarázdás lemezjátszóké pedig 45. A fordulatszám durva hibái füllel is észrevehetők. A stroboszkóp biztosan és pontosan kimutatja a fordulatszám csekély eltérését is. 
A kivágott korongot tegyük a lemeztányérra, s közelről világítsuk meg 50 periódusú váltakozó árammal működő izzóval. Ezután a kívánt sebességre állítva kapcsoljuk be a motort és figyeljük a forgókorong beosztásait. A percenként egy fordulaton belüli eltérést a szélesebb középső és a keskenyebb két szélső sor egymáshoz való viszonyából állapíthatjuk meg. Megfelelő fordulatszám, ha a beállított sebességhez tartozó három sor közül a középsőt mindig egy helyben állónak látjuk, a két szélső pedig, mintha jobbra, illetve balra haladna. A stroboszkópot ajánlatos erősebb kartonlapra vagy celluloid lemezre ragasztani. 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF (Kereshető) | PDF formátum PDF

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.