Fűrészporos kályha készítése házilag

2012-01-24 11:54:03 | Módosítva: 2012-01-24 11:54:03

A kályhának két része van: a kályhát alktotó köpeny és a fűrészport együtt tartó tartály. A kályha teteje felcsapható vagy leemelhető. Alul középen egy négyzetdeciméter felületű hamunyílást vágunk. A hátsó oldalon, a tető közelében helyzkedik el a füstcső csatlakozása. A tartály felül teljesen nyitott, alul zárt, csak fenék közepén van 10 cm átmérőjű kerek nyílás. Minden tartályhoz egy kéményfa tartozik.
Tüzeléskor először megtöltjük a tartályt. A függőlegesen álló tartály közepére álítjuk a kéményfát, majd a tartály egyharmadáig lazán megtöltjük fűrészporral. A teli tartályt a kályha közepére állítjuk, majd óvatosan kihúzzuk belőle a kéményfát. A fűrészpor gyorsan, nagy hőt fejlesztve ég el, s lemezből készült kályánk ezt a hőt rögtön kiadja, nem kell várni, míg bemelegszik. Ugyanilyen gyorsan ki is hűl, nem tartja a meleget.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF (Kereshető) | PDF formátum PDF

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.