Kombinált hangtár

2013-05-07 19:06:29 | Módosítva: 2013-05-07 19:07:11

A CD lemezek és hangkazetták tárolása fõként a fiataloknak okoz gondot, mert sem a hang- anyagok sem tárolóik nem olcsók, s ha választani kell, melyiket vegyék meg, több- nyire az elõzõek lesznek a nyerõk. Aki viszont ügyes kezû, s a gyûjteményét is szeretné rendben tudni, elõbb- utóbb összeüt egy hangtárat. Amennyiben hangkazettákat is gyûjt, a bemutatott kombinált tároló bizonyára felkelti a figyelmét, s talán leírásunk és illusztrációink alapján ezt el is fogja készíteni.

A munkát a CD rekeszek kialakításával kezdjük el. A tartólapokat 3-4 mm vastag rétegelt lemezbõl vágjuk ki. Mivel e lapokból 36 darabra lesz szükségünk, célszerûbb, ha elõbb 140 mm széles csíkokat szabunk a rétegelt lemezbõl, amelyekbõl ezt követõen 45 fokos vágásokkal – akár több lapot is összefogva – vagdossuk le a kellõ darabszámú tartólapot. E lapokat fogjuk össze, az egyikre jelöljük fel a felfûzésükhöz szükséges négy lyuk középpontját, majd állványos fúrógépen lehetõleg együtt fúrjuk ki az összest (1). Ha erre nincs módunk, fémlemezbõl készített fúrósablon segítségével készítsük el a szükséges 4 mm-es lyukakat, hogy azok minden darabon pontosan azonos helyre kerüljenek. A lapok élét finoman kerekítsük le, s mindegyiket pácoljuk sötét színûre.


A következõ lépésben a távtartó hengereket készítsük el. Ezek anyagául 20 mm átmérõjû farudat szerezzünk be, aminek palástját csiszoljuk simára. E rúdból 10-12 mm magas távtartó hengereket kell leszabnunk, mégpedig minden tartólemezhez négyet. A darabolást a szögbe állítható fûrészkeret nagyban megkönnyíti (2), de a gérláda merõleges vágáshoz használt hornya is megfelel e célra. A leszabott kis hengereket állványos fúrógéppel fúrjuk át (3). A furatok 4,2 mm átmérõjûek legyenek. Gondoljunk azonban arra is, hogy a két-, illetve a háromlemezes CD tokok magasabbak, s ezekhez magasabb fahengerek szükségesek. A lemezrekeszeket alul-felül egy 10 mm vastagságú rétegelt lemezbõl leszabott alap- és fedõlap fogja közre, amelyekbe a tartólapok alapján készítsük el az összefogó, menetes fémrudak számára szükséges négy furatot (4). A hangkazetták rekeszét 10 mm vastag anyagból kiszabott darabokból ragasszuk össze (5).

Következhet a CD-rekeszek összeállítása. Négy darab, 470 mm hosszú, M4-es menetes fémrúdra hajtsunk fel egy-egy lapos anyát, majd a hangtár alaplapjának furatain átdugva egymásután húzzuk fel rájuk a távtartó hengereket és a tartólapokat (6). Az utolsó távtartó rudacskák felhúzása után a fedõlapot is illesszük a helyére, s felülrõl újabb lapos anyákkal rögzítsük. A hangkazetták rekeszét csúsztassuk a falapok közé (7), s alulról behajtott apró facsavarokkal rögzítsük a fenéklaphoz. A felesleges rúdvégeket fûrészeljük le, a fenéklap aljára ragasszunk négy filckorongot, s ezt követõen már új helyükre rakhatjuk CD-inket és hangkazettáinkat. Ha pedig gyûjteményünk kinõné a tárolót, akkor felfelé „emeletráépítéssel” megkétszerezhetjük kapacitását.

– js –

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF (Kereshető) | PDF formátum PDF

Címkék: cd-lemez

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.