Őszi ültetés, tavaszi virágzás

2013-05-07 18:54:23 | Módosítva: 2013-05-07 18:54:23

Több, mint négyszáz éve annak, hogy az elsõ tulipánhagymát elültették Hollandiában. A tulipán nagyon gyorsan népszerûvé vált a többi tavaszi hagymás virággal együtt, mint a jácint, krókusz, kígyófû stb.

A virágkedvelõk már annak idején is tudták, hogy a hagymaültetésre legjobb az október és a november – ez nem is változott a négyszáz év alatt –, hogy tavaszra szép virágokban gyönyörködhessünk. Nem csak a tulipánhagymáknak kell ilyenkor a földbe kerülniük, egy füst alatt a többi, tavasszal virágzó hagymás növényeket is elültethetjük. A legtöbb ember csak a kertre gondol, pedig az erkélyen vagy a teraszon is köszönthetjük a tavaszt. Csupán legalább 20 centiméter mélységû vályúra vagy cserépre és természetesen a tavaszi virágok hagymáira van szükség.

Az ültetés technikája gyerekjáték Még napjainkban is sokan gondolják, hogy a virághagymák elültetése komplikált mûvelet. Pedig az egész olyan egyszerû! Tulajdonképpen még az „ültetés technikája” kifejezés is túl súlyos ehhez az egyszerû munkához. Elõször a földet mintegy 30 cm mélységig fel kell lazítani, ezt követõen helyezhetjük el a hagymákat az ideális ültetési mélységre. Ez minden virághagyma csomagolásán fel van tüntetve, de ha már eldobtuk volna a tanácsokat tartalmazó cédulát, íme a mindenre érvényes szabály: a hagymákat azok magasságának kétszeresével megegyezõ mélységre kell ültetni. Ha nagyobb mennyiségû hagymát kell egy adott földterületen vagy edényben elültetni, könnyebb lehet a munka, ha a földet a kívánt ültetési mélységig eltávolítjuk. Ezután elhelyezzük a hagymákat, végül pedig a földet óvatosan visszaterítjük. Még vizet kell adnunk a frissen elültetett hagymáknak és már kész is vagyunk. Részben ez a magyarázata a hagymás tavaszi virágok népszerûségének: kevés velük a tennivaló, és tavasszal dicsekedhetünk a látvánnyal. A virághagymák számára nagyon korán kezdõdik a tavasz. Már február végén gyönyörködhetünk a színes virágokban, élvezhetjük illatukat akár a kertben, akár az erkélyen vagy teraszon. Attól a pillanattól kezdve, hogy a tavaszi virágok kibújnak a földbõl, csakugyan elhihetjük, hogy rövidesen újra télikabát nélkül mehetünk ki a szabadba.

Virághagymák vályúban és cserépben Még mindig vannak olyan erkély- és terasztulajdonosok, akik azt hiszik, hogy a hagymás virágok pompája elérhetetlen számukra. Nagy tévedés! Mindenekelõtt a botanikus, illetve az alacsony növésû hagymás fajták nagyon jól nõnek erkélyen vagy teraszon, vályúkban és cserepekben. Ez utóbbiaknak két követelménynek kell megfelelniük: legalább 20 cm mélyek legyenek, hogy a gyökereknek elegendõ helye legyen és vízelvezetõ nyílással kell rendelkezniük. A botanikus tulipánfajták éveken át megmaradnak A legtöbb tulipán hagymáját minden nyáron ajánlatos kiszedni a földbõl és õsszel újra elültetni. Vannak fajták, amelyek éveken át a földben maradhatnak. Ezek az úgynevezett botanikus tulipánfajták. E fajták hagymái elburjánzanak és éveken át hozzák szép virágaikat. Egyébként ezek a virágok valamivel kisebbek és a száruk kissé rövidebb, mint más társaiké. Az ismert, nagy virágú, hosszú szárú tulipánnal tehát kissé több a munka, de ezek meg is érdemlik a fáradságot!

Korán virágzó apróbb fajtájú gumósok Számtalan olyan hagymafajta van, amely korán jelzi a kertben a tavasz megérkeztét. Mindenekelõtt ezeket az igazán korai – apróbb fajtájú gumós – virágzó növényeket, mint a hóvirágot, a sisakvirágot, a krókuszt, a fürtös gyöngyikét és a törpeliliomot a legjobb olyan helyre telepíteni, amely jól látható a házból. Így élvezhetjük legjobban e kora tavaszi virágok derûs látványát.

Színek az árnyékos kertekben Ezeknek a kis gumós virágoknak még egy nagy elõnye van: színekben gazdaggá teszik az árnyékos helyeket. A legtöbb kis fajtájú gumós virág, ha csak egy kevés fényt is kap már virágozni fog, amikor a fákon és bokrokon még nincsenek levelek. Ezek a virágok optimálisan ki tudják használni a kora tavaszi szezont.

Tippek erkélyre A cserepekbe ültetett hagymáknak mindig egy kicsit közelebb kell lenniük egymáshoz, mint a kertben. Közvetlenül ültetés után vizet is kell adni a hagymáknak. Természetesen ez nem szükséges, ha ültetéskor vagy röviddel azután esõ esett. Ha sok az esõ, a virágok edényeit tuskókra vagy téglára állítsuk, hogy a felesleges esõvíz gyorsabban el tudjon távozni. A hagymák jól viselik a hideget. Az erõs fagy elõl azonban a cserepeket olyan helyiségbe kell helyezni, ahol a hõmérséklet nem emelkedik 10 °C fölé, vagy szigetelõ mûanyaggal védhetjük meg õket. Virághagymáinkat úgy is megvédhetjük a fagytól, hogy belsõ téri használatra szánt cserepekbe ültetjük azokat, így könnyebben tudjuk fagymentes helyre vinni.

Kétszintes telepítés Nagyon szép hatást eredményez az úgynevezett kétszintes telepítés. Ilyenkor azt használhatjuk ki, hogy tavasz folyamán minden gumófajtának megvan a maga virágzási ideje. A különbözõ fajtájú, különbözõ virágzási idejû hagymákat együtt ültessük el ugyanabba a földdarabba vagy cserépbe. Tavasszal aztán a gumók egymástól eltérõ idõszakokban fognak kivirágozni. Mire az egyik fajta elnyílik, a másik már kezd virágozni. Így egész tavasz folyamán virágtenger borítja a kertet, a teraszt vagy az erkélyt. Most van itt az ültetés ideje A tavasszal virágzó minden hagymára érvényes: az ültetésükre legalkalmasabb két hónap az október és a november. Tehát most van a legfõbb ideje elgondolkozni azon, mit is akarunk, milyen legyen a kert, a terasz vagy az erkély jövõ tavasszal. Kopár lesz-e vagy virágos? Most még lehet választani. És ki az, aki nem a tavaszi virágok színpompáját választja?

Internationaal Bloembollen Centrum nyomán

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.