Szalagparketta javítás

2013-05-06 18:02:57 | Módosítva: 2013-05-06 18:02:57

A korszerû szalagparkettákból nagyon szép padlóburkolatot lehet készíteni (címkép), mégpedig viszonylag rövid idõ alatt. A szalagparketta közkedveltségét még az is növeli, hogy a külön- féle régi burkolatokra, esetenként azok felszedése nélkül is fel- erõsíthetõ. Valószínû, hogy ez, valamint egyszerû felrakása nagyban elõsegítette e faburkolatnak a hagyományosakkal szem- beni térhódítását. Az új burkolat azonban éppen úgy sérül használat közben, mint a többi fapadló, ám kisebb-nagyobb hibáinak kijavítását a hagyományostól némileg eltérõ módon kell elvégezni. Hogy ilyenkor mit és hogyan csináljunk, arra választ az alábbiakban adunk.


Karcok, foltok eltüntetése 

Mivel a padló lakásunk leginkább igénybe vett felülete, még a legkörültekintõbb használat mellett is elõfordulhat, hogy asztal vagy szék lábával, nehezebb bútordarab áthelyezésekor mély karcot ejtünk a felületén (1). Ilyen esetekben nem csak a vékony lakkréteg sérül meg, hanem a parketta faanyagába is árkot váj a sérülést okozó tárgy. Ha ezt nem javítjuk ki mielõbb, akkor viszonylag gyorsan beszennyezõdik a nyers faanyag, s a világos karc pár hét múlva erõteljesen kezd feketedni.

A friss sérülést még könnyû kijavítani. A felszálkásodott árok felületét és széleit összehajtott csiszolópapírral simítsuk el, majd kenjük be színtelen akril-, nitro-, bútoripari vagy egykomponensû parkettlakkal. A lakkok azonban csak akkor nem színezik el a faanyagot a sérülés helyén, ha ezt megelõzõen parketta alapozóval kezeljük, majd ennek száradása után kenjük be többször lakkal a karcolás árkát.

A javítás annál tökéletesebb, minél jobban feltöltjük a karcot vékony lakkrétegekkel. A lakkozáshoz körömlakk ecsetet célszerû használni, s a bevonóanyagot az ép lakkréteg csiszolt szélére is ecseteljük rá (2). Ha száradás után egy bolyhos rongy szálai beleakadnak a javított felületbe, akkor finom polírpapírral utólag koptassuk teljesen simára, majd puha ronggyal fényesítsük ki az elmattult padlórészt. Kisgyermekeknek teljesen mindegy, hogy mire és mivel rajzolnak, s ha alkoholos vagy lakk-filctoll kerül a kezükbe, a parkettát is képesek összefirkálni alkotó kedvükben. Ezt még frissiben, denaturált szeszes ronggyal könnyen letörölhetjük (3), ám pár óra múlva ezt már sokkal nehezebb megtenni, mert a filctollak festékanyaga a lakkréteg pórusaiba is behatolva szárad meg. Ha viszont denaturált szeszt vagy kevés körömlakk lemosót öntünk a foltra, s föléje nedvszívó tiszta textíliát terítünk, akkor az a feloldott festékanyagot kiszívja a mélyedésekbõl is. Az esetleg elmattult lakkot polírozó pasztával átdörzsölve fényesíthetjük újból ki, s így már nyoma sem marad gyermekünk padlógraffitijének (4).

Dohányos családokban az is elõfordul, hogy a cigaretta kiesik a hamutartóból, parázsló vége megpörköli a lakkbevonatot, s ha nem vesszük idõben észre, néha még a szalagparketta fája is elszenesedhet (5). Ilyenkor elõbb próbáljuk meg finom csiszolóparírral a megpörkölõdött részt kicsiszolni. Mindig szálirányba koptassuk a fa felületét. A mélyedés soha ne legyen túl mély, inkább nagyobb felületet csiszoljunk ki, mert így szinte észrevétlen lesz. A másik megoldás, hogy élesre fent favésõvel hántoljuk le fokozatosan az elszenesedett réteget (6). Soha ne próbáljuk meg egy vastagabb forgács kihasításával egyszerre eltüntetni az égés helyét, mert így a kelleténél majd sokkal nagyobb lesz a kicsiszolt mélyedés. Ha már teljesen eltûnt a megpörkölõdött folt, a nyers fa felületét csiszoljuk simára, majd lakkozott színtónusát filctollal színezve igyekezzünk visszaadni (7). A foltot természetesen ezt követõen le is kell lakkoznunk, mégpedig az elõzõkben leírtak szerint.

Szalagparketta foltozás 

A padló sérülései sajnos nem mindig ilyen csekélyek, elõfordul, hogy nagyobb szilánk hasad ki a felületébõl. Ha a kitört darabot megtaláljuk, megpróbálkozhatunk visszaragasztásával. Ha szálkásan szakadt ki, akkor a darab visszaillesztését nehezítõ részeket csiszoljuk le a hátoldaláról, majd a helyére visszatéve igyekezzünk szintbe állítani a szilánkot. Ha ez sikerül, akkor a mélyedésbe kenjünk kétkomponensû, mûgyanta ragasztót, s a hiányzó darabot jól nyomjuk a helyére. A kitüremlõ ragasztót azonnal töröljük fel, s a faszilánkot egy súlyosabb tárggyal préselve hagyjuk megszilárdulni. A javított rész szélein a ragasztási felületet csiszoljuk simára, majd kenjünk rá két vékony réteg színtelen lakkot.

Ha a szalagparketta kihasadt darabja végérvényesen elveszett, s a mélyedés nagyon szembeötlõ vagy hosszú karc is társul a kitört részhez (8), akkor legjobb ezt részben kicserélni. A javításhoz feltétlenül szükségünk van egy azonos nagyságú, közel hasonló színárnyalatú szalagparketta maradékra, amelyet azonban csak fele vastagságában használunk majd fel. A felesleges részt ezért körfûrésszel vágjuk le a hulladékdarabról, majd ténykedésünket folytassuk a padlóburkolaton. A sérült felületet az elsõ alátétrétegig éles késsel, acélvonalzó mellett vágjuk be (9). Éles favésõvel a szélek felõl kezdjük el felbontani a körbevágott szalagparketta részt (10), majd ha már kiemeltünk egy nagyobb darabot, a szélek felé is véssük ki a behatárolt felsõ réteg felesleges anyagát (11). Az alatta levõ rétegbõl is véssünk le 3-4 mm-nyit, hogy az üreg a foltozáshoz használt szalagparketta darabnál mélyebb legyen (12).

Az elvékonyított foltdarabot pontosan az üregbe illeszkedõen szabjuk méretre, majd a szélekre alulról, az üregnek pedig a közepére kenjünk kétkomponensû mûanyag ragasztót (13). A parkettafoltot óvatosan illeszszük a helyére, majd lassan, egy ráfektetett léc segítségével a padlóburkolat szintjéig nyomjuk le. Egy nehezebb tárggyal lenyomtatva hagyjuk a ragasztót megkötni. Elõtte azonban még ellenõrizzük, hogy pontosan a padlóval egy szintbe került-e a folt, mert a ragasztó megkötése után korrekcióra már nem lesz módunk. Azért is kell a ragasztót hézagosan felkenni, hogy préseléskor legyen helye az oldalra türemkedõ anyagnak. A már beragasztott parkettadarab élei mellett még a legpontosabb illesztés ellenére is lesznek kis hézagok, amiket a kivésett rész elcsiszolásából nyert faliszt és híg mûgyanta ragasztó vagy parkettlakk keverékébõl készített tapasszal kenjünk ki (14). A masszát mûanyag lappal jól simítsuk a résekbe, majd a lap élével húzzuk le a felesleget. Hígítós ronggyal töröljük át a javított felületet, majd hagyjuk teljesen megkötni a tapaszt. Ha az anyag kikeményedett, még egy nagyon finom polírpapírral történõ koptatásra is szükség lehet, s a foltozott részt végül egy vékony lakkréteg felkenésével tehetjük teljesen észrevétlenné. 

– sjs –

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF (Kereshető) | PDF formátum PDF

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.