Lépcsős sámli

2013-05-07 19:10:06 | Módosítva: 2013-05-07 19:10:06

Bútoraink többnyire magasabbak nálunk, s némelyiknek felsõ polcait még kinyújtott karral sem tudják elérni az átlagosnál kissé alacsonyabb termetûek. Különösen a konyhában, fõzés közben okoz bosszúságot – néha még balesetet is –, ha labilis konyhaszékre állva próbáljuk meg leemelni a magasban tárolt edényt, vagy más éppen szük- séges kelléket. Az ülõbútorok nem alkalmasak erre, annál inkább a kimondottan e célra kialakított lépcsõs fellépõk, amelyekrõl kényelmesen elér- hetjük a magasabb régiókban elhelyezett dolgainkat. Rövid leírásunk, képeink és rajzunk alapján bárki elkészítheti a saját, biztonságos kis konyhai „létra helyette- sítõjét” (1).


Anyagául 19 mm vastag faforgácslapot és 20x60 mm-es fenyõlécet válasszunk. A faforgácslapra szerkesszük fel a két oldallap körvonalát, majd lyukfûrésszel vágjuk ki a két alkatrészt. Jelentõs anyag-megtakarítást érhetünk el oly módon, ha az oldalak lépcsõs részeit szembefordítva rajzoljuk fel, s egyszerre is vágjuk ki. A lépcsõlapokat körfûrésszel 140 mm szélesre vágott anyagból szabjuk le. A két oldallapot egymásra szorítva csiszoljuk pontosan azonos méretûre, majd a lépcsõzetes rész élét munkáljuk pontosan vízszintesre és egyenesre. A lábak kialakulásához fûrészeljünk félkör alakú nyílást (2), majd a hevederlécek fészkeit is alakítsuk ki. A hevederléceket két-két köldökcsappal megerõsítve ragaszszunk az oldallapok fészkeibe. Ezzel kész a lépcsõ váza. A három fellépõ lap két oldalsó és elülsõ élét gyalulva (3), csiszolva koptassuk kissé íveltre, majd vasaljunk rá élfóliát. A lapokat köldökcsapokkal megerõsítve ragasszuk az oldalak és a hevederlécek élére, s várjuk meg, míg a ragasztó megköt. Ezt megelõzõen azonban még gondosan ellenõrizzük, hogy a két oldallap merõleges-e a hevederlécekre, s ha szükséges korrigáljuk az eltérést. A már szilárdan álló darabot csiszoljuk simára, eresszük be lenolajkencével, majd kenjünk rá több réteg olajfestéket. Miután a bemázolt felületek megszáradtak, a lábakra ragasszunk öntapadós filckorongokat. Ezután már nem okozhatnak gondot a magasban tárolt holmik, a lépcsõs sámliról könnyen és biztonságosan elérhetjük bármelyiküket.


– sj –

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF (Kereshető) | PDF formátum PDF

Címkék: sámli

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.