Időszerű tennivalók a kertben

2013-05-07 09:11:58 | Módosítva: 2013-05-07 09:15:20

Már a tél közelsége határozza meg a kerti tennivalókat. Éppen ezért ezek helyes elvégzése a kert növényeinek sikeres áttelelését is segíti.

A veteményesben már legyen a földben a sóska, a spenót, a petrezselyem, a sárgarépa és az egyéves vöröshagyma magjából is legalább egy adag, hogy tavasszal mielõbb fejlõdésnek induljanak és hamar szedhetõk legyenek. Ha a nappali hõmérséklet már csak pár fokkal emelkedik fagypont fölé, védett helyre elvethetõ még a korai zöldborsóból is. Most szaporítható a talpgyökér részeinek telepítésével a torma (1).


A már bevetett vagy áttelelésre szánt palántákkal beültetett ágyások betakarhatók szálas szalmával vagy magot nem pergetõ növényszár maradványokkal. Meghosszabbítható a friss sóska-, spenótfogyasztás idénye, ha ablak, esetleg mûanyag fóliaburkolat kerül az ágyások fölé. Az üres és még felásatlan területrészeken be kell fejezni a fagyok beálltáig az õszi ásást az esedékes trágyázást követõen. Ahol a következõ évben paprika, paradicsom, káposztafélék, uborka vagy más nagy tápigényû növény termesztését tervezzük, célszerû egyenletesen elteríteni négyzetméterenként négy-öt kilogrammnyi, lehetõleg már jól érett istállótrágyát, egyéb szerves trágyát, de legalább komposztot. Ennek a kiegészítésére érdemes kiszórni még mûtrágyát is, négyzetméterenként átlagosan két és fél dekagramm pétisót, ugyanennyi kálisót és kétszeres mennyiségû szuperfoszfátot. A kiszórt trágyák legalább egy ásónyom mélyen mielõbb kerüljenek beforgatásra. A gyümölcsfák mindegyikénél – lehetõleg maradéktalanul – kerüljenek leszedésre az elpusztult levelek, szárrészek és gyümölcsmaradványok. Még sorra kerülhet a szükséges koronaalakító és ritkító metszés a szilvafáknál, valamint a ringló, a cseresznye- és meggyfáknál. A faápolás, a metszés során vagy egyéb okból keletkezett sérülések, sebfelületek késsel simára faragása utáni bekenése valamilyen készen kapható faseb-kezelõ anyaggal, lenolajkencével, esetleg étolajjal ugyancsak fontos.

Új facsemeték és gyümölcstermõ bokrok is telepíthetõk még egészen addig, amíg át nem fagy a talaj. Ilyenkor át is ültethetõk a korábban nem jó helyre telepített vagy idõközben útba került olyan fiatal gyümölcsfák és bokrok, amelyek csak pár éve vannak jelenlegi helyükön. A gyümölcstermõ növények között is fel lehet ásni az üres területeket. Ezzel együtt mélyen beforgathatók a lehullott levelek és egyéb hulladékok, ami sokkal hasznosabb, mintha elégetnénk. Egyidejûleg ugyancsak földbe kerülhet a kiszórt trágyamennyiség. A szõlõtõkék leszüretelésének befejeztével már most betakarhatók ott, ahol a fagy különben kárt okozna bennük. Nem tûrhetõ meg a szõlõtõkéken sem levél-, fürt- vagy más maradvány. Trágyázást ugyancsak végezhetünk náluk is. Sor kerülhet még hiánypótló új telepítésre, ami homokos területen egyszerû bujtással is megoldható.

A virágoskertben felásható az egynyári virágok megürült helye, a fák, bokrok alja és az évelõ virágtövek közötti üres területek. Ásás elõtt érdemes ezeket is trágyázni ugyanolyan adagokkal, mint a veteményest, ha már két éve nem voltak trágyázva. A kipusztult díszbokrok pótolhatók a meglevõkrõl, már gyökeresen leválasztható sarjakkal vagy egy-egy erõs vesszõjük földbe lebujtásával. Ha az egynyári szarkaláb, körömvirág, szagosbükköny, fátyolvirág, díszmák és pipacs magjából még a fagyok beállta elõtt elvetésre kerül egy kis adag, akkor a tél múltával korábban kikelnek, elõbb virágoznak. A kerti fûfelületekrõl, gyepfoltokról legalább most le kell húzni minden hulladékot, nyírásból származó maradványt. Négyzetméterenként mintegy fél-egy vödörnyi földszerûvé érett istállótrágya vagy komposztföld is szétteríthetõ egyenletesen rajtuk, hogy a téli csapadék bemossa a hasznos, tápláló anyagokat. Lombhullató díszfák és bokrok is ültethetõk ameddig a talaj át nem fagy.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF (Kereshető) | PDF formátum PDF

Dr. Komiszár Lajos

Címkék: tennivalók

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.