Csatornabekötés KGAH idomokkal

2013-05-07 19:22:09 | Módosítva: 2013-05-07 19:22:09

Környezetünk – fõleg ivóvíz- bázisunk – megóvásának kulturált módja a lakossági szennyvíz (fekália, mosó- és fürdõvíz) közcsatornába való elvezetése. Önkormányzati és sajáterõs beruházások eredmé- nyeképp az utcai közcsatorna, majd a telekhatáron belüli házi bekötõvezeték épül meg.

A házi bekötõvezeték kialakítása dönti el, hogy üzembiztos, dugulásmentes, illetve könnyen tisztítható-e a tulajdonunkban levõ vezetékrendszer, vagy filléres „megtakarítás” miatt nem csatornához, hanem elduguló bosszúságforráshoz adtuk megtakarított forintjainkat. Hogy a házi bekötõvezeték jó legyen, ehhez segít hozzá a KGAH idomcsalád. A KGAH idom több elembõl álló szerelvény, mely komplex módon tartalmaz – csatlakozási lehetõséget O160 KG tokos véggel az utcai közcsatorna irányában, – folyásfenék kialakítást, – csatlakozási lehetõséget az ingatlan oldal felé, – felmenõ csõvezetéket, – 5 tonna terhelhetõségû (betongallérba történõ beépítés esetén) esztétikus fedlappal ellátott tisztítónyílást.

A KGAH idom kiegészíthetõ a KGUR jelzésû idommal, mely tetszõleges szögû és irányú, valamint magasságú ingatlan oldali bekötést tesz lehetõvé. Ezen egyszerû és szellemes megoldás esetén az építõ nincs kiszolgáltatva a fröccsöntött idomok meghatározta méreteknek (lejtésviszonyok), nem kell több idomból (elágazó-, ív- és szûkítõidomok) bonyolult rendszert összeraknia. A bekötéseken túl további gondot jelent az egyes ingatlanokon belüli nem egyenes, töréspontokkal épített vezeték esetén a tisztíthatóság biztosítása. Ezt a gondot az általunk kialakított KGAHS idom segítségével javasoljuk megoldani. Ez az idom a KGAH típusútól csak a folyásfenék kialakításában tér el, mivel ívidomok kerültek az egyenes kivezetések helyére, így biztosítva a 15-90°-os iránytörési lehetõséget. A KGAH idomcsalád megfelel a mai csatornaépítési és üzemeltetési követelményeknek és egyben lehetõvé teszi – egyszerûsége révén – a házilagos kivitelezést elérhetõ, olcsó áron. A KGAH idomcsalád O200 mm-es felmenõ vezetékkel készül. Az idomcsalád HBA jelzéssel O315 mm-es felszálló ággal is kerül forgalomba, az O400, ill. O500 mm-es felszálló ágú tisztítóidomok jelzése KGA. Mindezek megemlítésére azért volt szükség, mert a területileg illetékes csatornát üzemeltetõ vállalatnak lehetnek és vannak is helyi sajátosságokra épülõ elõírásai. Telepítés elõtt javasoljuk tehát a területileg illetékes üzemeltetõ/szolgáltató véleményének kikérését.

A cikkben szereplõ idomcsalád beszerzési lehetõségeit ebben a lapban megjelenõ hirdetésünk részletesen tartalmazza. KGAH átfolyós tisztítóakna, alaptípus KGAH + KGUR bekötési kombináció mûanyag bûzelzárós fedlappal KGAHS sarok tisztítóidom mû- anyag bûzelzárós fedlappal.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF (Kereshető) | PDF formátum PDF

Címkék: csatornabekötés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.