Kert a szobában

2013-05-07 19:02:48 | Módosítva: 2013-05-07 19:04:51

Az októberi elsõ fagyok véget vetnek a hosszan virágzó növények színpompájának. A kertben elnyílnak az utolsó krizantémok, és az évelõ, fagyérzékeny balkonnövénye- ket is ideje biztonságos teleltetõ helyre szállítani. A hide- gebb õszi-téli hónapok alatt bõven jut idõnk arra, hogy a lakásunkban található növényeket gondozzuk, átren- dezzük, esetleg néhány új növényt vásárolva még barát- ságosabbá tegyük lakásunkat.

A növény mint berendezési tárgy

Minden lakásban adódhat olyan kihasználatlan sarok vagy tér, amelyet bútorokkal nehéz berendezni, ám egy ügyesen megtervezett növény-összeállításnak ideális helyet nyújthat. A szobanövényeket felhasználhatjuk egy bútordarab túl merev vonalainak oldására vagy az ablak kiemelésére, megteremtve ezáltal a kapcsolatot a külsõ természettel. A növényegyütteseket mindig a szoba méreteivel arányban tervezzük meg. Úgy tartják, hogy a növények díszítõ hatása akkor érvényesül legjobban, ha az adott helyiség 10-15%-át tölti ki. 10% alatt elmarad a szemet gyönyörködtetõ hatás, 15% fölött viszont úgynevezett „dzsungelhangulat” keletkezik. Lakószobák és egyéb helyiségek szempontjából ez nem elõnyös, de egy télikertben vagy üvegezett verandán a rengeteg növény között szinte a szabad természetben érezheti magát az ember.A mennyezetkampóra lánccal felfüggeszett Adiantum Capillus-Venesis (A/1) – vénuszfodorka – 30-40 cm magas, sûrû levélzetû növény. A páfránylevelek finom kis levélkékbõl állnak, amelyek a növény fiatal korában enyhén bronzos színûek, késõbb pedig világoszöldek. Könnyedsége miatt a vénuszfodorkát szívesen társítják más növényekkel. Félárnyékos környezetet kedveli a legjobban, 20 °C körüli hõmérséklettel. A földkeverék mésztartalom nélküli legyen. A vénuszfodorka kedveli a nedves környezetet, ezért talaját állandóan tartsuk nedvesen és leveleit is rendszeresen permetezzük vízzel. Áprilistól augusztusig kéthetente, szeptembertõl márciusig havonta tápoldatozzuk. Tavasszal az elhalt páfrányleveleket vágjuk le, és a megritkult ágakat a tõtõl néhány centiméterre metsszük vissza. Ezek hamarosan újra kihajtanak. A tartóedény feltétlenül alkalmazkodjon a lakás berendezésének stílusához. Elsõdleges szempont, hogy elegendõ helyet biztosítson az egészséges növényfejlõdéshez és kiemelje a növények szépségét. Mintázata lehetõleg ne keljen versenyre a növény színeivel. A levélzet legyen arányos a szoba méreteivel. Kis helyiségben túlságosan eluralkodik a burjánzó lombú növény, nagy szobában pedig szinte eltûnik az apró levelû. A különbözõ szobanövények rengeteg társítást tesznek lehetõvé. Az esztétikus hatásra törekedve feltétlenül vegyük figyelembe a növények fény- és hõmérsékletigényét is, és ne feledkezzünk meg a gondos ápolásról sem.

 

Egy jól sikerült növény-összeállítás

Ez az üde zöld növényegyüttes barátságosabbá és meghittebbé teszi a szoba két ablak határolta sarkát (A). A jobb oldali ablakpárkányon álló különleges levélzetû növény a szobaarália (A/2) – Fatsia japonica – 80-130 cm magasra nõhet meg. Nagy levelei karéjosak, hosszú nyéllel kapcsolódnak a tõhöz. Színük fénylõ zöld vagy tarkázott. Ez a növény kedveli a közvetlen napsütés nélküli fényt és a hûvösebb hõmérsékletet. Leveleit gyakran kell permetezni vízzel. Áprilistól szeptemberig hetente egyszer tápoldatozzuk. Ha tavasszal eltávolítjuk az elõzõ évi hajtások egy részét, dúsabbá válik a növény. A szobaaráliát télen a verandára, nyáron a szabadba helyezhetjük. A jobb díszítõ hatás érdekében ültethetünk három növényt is egy cserépbe. A kép középpontjában látható magas növény a Ficus Benjamina – csüngõ ágú fikusz – fás növény (A/3), 150-200 cm magasra nõ. Szomorú fikusznak is nevezik lecsüngõ végû ágai miatt. Méltóságteljes növény, amely magára vonzza a tekintetet. A fiatal levelek világoszöldek, késõbb csillogó sötétzöldre változnak. Tapintásuk kissé bõrszerû, szélük enyhén hullámos. A csüngõ ágú fikusz kedveli a világos helyet. Rendszeresen kell öntözni, hogy földje mindig nedves legyen. Meleg idõben permetezni kell a leveleket, amelyek rendszeres tisztítást is igényelnek. Ha a növény a kívántnál nagyobbra nõ, erõteljesen visszavághatjuk. Áprilistól szeptemberig hetente egyszer tápoldatozzuk. A bal oldali ablakban látható vidám, csíkos levelû növény a csíkos csokrosinda (4) – Chlorophítum Comasum Varilgatum – a liliomfélék családjába tartozik. 40-60 cm magas dús növény. Levelei hosszúkásak, lágyak és íveltek, világoszöld-krémszínû csíkozással. Kis fehér virágai hosszú csüngõ szárakon, indákon nyílnak, amelyeken kis növények is kifejlõdnek. Ezeket laza földbe ültethetjük, hamarosan az anyanövényhez válnak hasonlóvá. A csíkos csokrosinda kedveli a világos környezetet. Kevés napsütés felélénkíti leveleinek színét. Megfelelõ számára az átlagos szobahõmérséklet. Nyáron a szabadba is kihelyezhetõ. Tavasszal és nyáron hetente egyszer igényel tápoldatozást, télen egyáltalán nem. Az elszáradt leveleket rendszeresen távolítsuk el. Nagy melegben permetezzük a leveleket vízzel. Ez a dekoratív szobanövény-összeállítás tetszés szerint kiegészíthetõ virágos növényekkel. A képen egy piros virágú zsálya képez kellemes színfoltot a bal oldali ablakpárkányon, amely ideális hely ennek a kimondottan napfénykedvelõ növénynek. Az aszparágusz és a páfrányok felélénkítik a kopár sarkot (B). A nagyra nõtt, dús lombú jukka tartóedényét barátságossá teszi a vesszõkosár (C).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF (Kereshető) | PDF formátum PDF

Szűcs L. B.

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.