Örök ellenség a vízkő

2013-05-03 10:23:21 | Módosítva: 2013-05-03 10:30:54

Pontos statisztika még soha nem készült arról, hogy mennyi idõt töltünk el háztartásunkban a vízcsapok és vizes berendezéseink egyes részeinek javításával, ám erõs a gyanú, hogy ezekkel a dolgokkal foglalkozunk a legtöbbet. Amellett persze, hogy egyes vizes szerelvények minõsége bizony nem a legjobb, sok gondot okoz a a vízkõ.


Ott virít a csapokon, tusolórózsán, mosogatón. Idõnként úgy érzi az ember, hogy a képébe vigyorog és ha tudná, talán még mondaná is: tõlem nem lehet megszabadulni. Az ember ül a televízió elõtt és nézi a reklámfilmeket sorban. Az egyik arra bíztat, hogy vegyünk vízkõoldó tablettát, mert a mosógépünk majd tovább él. A másik olyan súrolószert kínál, ami klórtartalmú és még sorolhatnánk. Ha belegondolunk ez maga a környezetszennyezés, méghozzá felsõfokon! Mosó- és mosogatószerek tonnái kerülnek nap mint nap környezetünkbe. Tudjuk, hogy nem vagyunk képesek megóvni folyóinkat, erdõinket, ám ha lehet, legalább tegyünk úgy, mintha szeretnénk valamit csinálni.

Nos lehet, hogy kicsi ország vagyunk, de ami az alkotó elméket illeti nagyhatalom vagyunk. Itt van mindjárt a vízkõ. Úgy feldühített valakit, hogy kitalált gyorsan valamit ellene. A valaki Baumann László. A harmincas éveit taposó fiatalember igazán szimpatikus, mosolygós egyéniség. Találmányáról pedig Felkínálom rovatunkban már írtunk egyszer az idei, júliusi számunkban. Az Õ szavait idézzük a továbbiakban arról, ahogyan a FLODRAVIN 3000 vízkõoldó elektromos készülékérõl beszél: l Végtelenül bosszantott a vízkövesedési jelenség. Néhány hét vagy hónap alatt, attól függõen, hogy az ország mely területén járunk, a háztartási gépek, berendezések elvízkövesednek. Ez gazdasági és környezetvédelmi probléma. Vizeink rendkívül kemények és ez sok problémát okoz mindenféle szempontból. A vízben lévõ kalcium-karbonát kiválva a vízbõl lerakódik és tönkreteszi berendezéseinket. Ki ne látott volna vagyont érõ vízköves mosógépet, vízcsapot, vízmelegítõt. A vízkõ mindent beborít. A fûtõbetétek nyelik az energiát, a villanyóra pedig forog mint egy körhinta és szedi ki zsebünkbõl a forintokat. Gondolják csak el, hogy egyetlen milliméternyi vízkõ durva számítások szerint 10%-os többletkiadást jelent.

Nos, ezek az okok kényszerítettek arra, hogy valamit tegyek. Jó sok idõ ment el míg megszületett a FLODRAVIN. Az elektromos vízkezelõ készülék erõs pulzáló elektromos erõtérrel a vízben levõ mészkõkristályokat átalakítja úgy, hogy azok elvesztik a csõ falára való lerakódó képességüket, és így a kifolyó vízzel akadálytalanul távoznak. Az üzemi próbák igazolták, hogy az elképzelés helyes volt. Évek tapasztalata az, hogy a vízkövesedési folyamat megállítható és visszafordítható. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy szerdán felszereljük a készüléket és csütörtökön már eltûnik a vízkõ. A lerakódási folyamat sem egyik napról a másik napra történik meg. Természetesen idõ kell a FLODRAVIN-nak is, hogy mentesítse a hálózatot a vízkõtõl. De a lényeg a végeredmény. A vízhálózat állapotától függõen akár nyolc – tizenkét hónapig is eltarthat, amíg elvégzi munkáját ez a kis elektromos szerkezet.

Beszélgetésünk elején már utaltam arra, hogy van néhány jól megfogalmazható feltétel, amelyekkel jellemezni lehet a találmányt és kifejezi a lényegét: l megvédi a vízzel érintkezõ nagy értékû berendezéseket l mindenfajta csõre felszerelhetõ (acél, öntvény, mûanyag stb.) l minimális üzemi költség ( 80 Ft/év) l a csõvezeték megbontása nélkül egyszerûen telepíthetõ l helyigénye minimális (kb. 30-50 cm) l vegyi anyagok és sók hozzáadása nélkül mûködik l a víz minõségét nem változtatja meg l ezek következtében tehát teljes mértékben környezetbarát. Végül pedig az ára, ami 14 200 Ft. Sokan szívták a fogukat mikor meghallották ezt az árat, de biztosan nem gondoltak arra, hogy vajon mennyi pénzt kell elkölteniük a vizes berendezések javítására, cseréjére vagy az adalékanyagokra. Ha valaki utánaszámol, biztos vagyok benne, hogy ez a beruházás megéri az árát. Talán még egyetlen dolgot kell elmondani, ha elindul a folyamat akkor elõbb vagy utóbb a csapokat és csõcsatlakozásokat javítani kell majd. Természetesen a cég egy év garanciát vállal és szervízszolgáltatást nyújt a készülékre. Saját tapasztalataim alapján csak bátorítani tudok mindenkit: a FLODRAVIN valóban hatékonyan mûködik! 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF

Címkék: vízkő, flodravin

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.