Ajándéknak alkalmas növények

2013-05-03 11:45:28 | Módosítva: 2013-05-03 11:45:28

A karácsonyi ajándékozási gondok megoldásában a cserepes növények sokat segíthetnek. Ötletadóként a leginkább kínálkozókat mutatjuk be. Akár már egyetlen cserép növény – különösen egy éppen szirmait bontogató virág – az alkalomhoz illõ szép csomagolásban, igazán mutatós karácsonyi ajándék lehet. A különféle – karácsonyt idézõ – kiegészítõk használatával még inkább az alkalomhoz illõvé tehetõ a növény. 

Ugyanez érvényes a már értékesebb ajándéknak számító különbözõ kisebb-nagyobb cserepes virág összeállításokra – kompozíciókra – és a másféle növényegyüttesekre, összeültetésekre. Ezekbõl a kínálat-választék igazán bõséges. Karácsonykor igazán jogosan eshet a választás a szobafenyõre, bár a karácsonyfaként használatos szabadföldi fenyõkkel még csak közelebbi rokonságban sincs. Megjelenésében viszont a szobai tartásra alkalmas növények közül kétségtelenül leginkább hasonló hozzájuk. Ráadásul az ünnepeket követõen is sokáig megmaradó "fenyõ" dísze a télen sem túlfûtött és túlságosan száraz levegõjû lakásoknak.

E tekintetben a nálunk még mindig különlegességnek számító szobaciprus némileg ugyancsak hasonló alakú, jobban megéri áldozni rá a családi költségvetésbõl. Az említetteken kívül szinte bármely növény-összeállításban vagy egymagukban a különféle kicsiny törpefenyõk lehetnek az ajándékozáshoz számításba vehetõk. A külsõleg is hozzájuk illõ növénytársak kiválasztása és mindig a megfelelõ csomagolás mellett még az a legfontosabb, hogy számukra mielõbb elfogadható hûvös és egész télen át akár fényszegény helyre kerüljenek, ahol a tavaszi kihelyezésükig lehetnek. Ugyanis az elõzõekkel ellentétben ezek meleg helyen tartva az elpusztulás veszélyének lennének kitéve, mivel egyébként a nyugalmi állapotú áttelelést szokták meg a szabadban.

Ajándéknak választható a most egyre kedveltebbé váló törpefák, az úgynevezett bonsaiok, a szobai tartásra alkalmas fenyõkbõl nevelt példányok egyike-másika is. Az ajándékba kapott törpefenyõ többlet sem valószínû, hogy gondot okoz a megajándékozottnak. A szokásos karácsonyi kompozíciók, az arazsmanok ugyancsak magukba foglalhatnak, illetve kiegészülhetnek legalább egy-egy cserép növénnyel, apróbb cserepes virággal, mely továbbnevelésre alkalmas az ajándékozási és ünnepi szerepkör betöltését követõen. Akinek elég nagy számban és jól fejlett, sok hajtással rendelkezõ növényei vannak, egyfajta dísznek kiváló, vízben meggyökeresedõ, majd tovább nevelhetõ hajtáskollekciót állíthat össze. A szobai futóka, a sárkányfák és más erre alkalmas növények rövidebb-hosszabb leveles hajtásdarabjaiból alkalmi növényajándék készíthetõ. Tartóként ehhez sok minden megfelel ami víztartó, és ha falra függeszthetõ vagy mennyezetrõl alálógatható, akkor helyfoglalónak sem számít. Ráadásul igen gyorsan elkészülhet, még "utolsó perces" ajándék is lehet.

Különösen kedves hozzá a saját tapasztalatunkon alapuló – esetleg rímekbe szedett – használati utasítás. A növényajándék a kapcsolódó témájú könyvvel együtt ajándékozva lehet igazán kedves. Találó ajándéktárs lehet a növény kezeléséhez egy vagy több eszköz, szerszám, akárcsak a növekedést segítõ tápszer vagy éppen levélfényesítõ készítmény. Egy ízléses, jó méretû cserépborító vagy díszcserép ugyancsak hasznos és ráadásul nem is túl költséges. Mindezeken túl még fontos, hogy a csomagolás is karácsonyi jellegû legyen. Kitûnik már ennyibõl is, mennyire kínálkozik karácsonyra a növény ajándékként. Élni kell ezzel a lehetõséggel, hiszen örömet szerez a megajándékozottnak legalább annyira, mint annak, aki az ilyen ajándékot adja. 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF (Kereshető) | PDF formátum PDF

Dr. Komiszár Lajos

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.