Betlehemi jászol

2013-05-03 11:43:32 | Módosítva: 2013-05-03 11:43:47

Skandináviában nagy hagyományai vannak a sós tésztából készített díszeknek. Az ehetetlen díszkenyérbõl ajtókoszorúkat, karácsonyfadíszeket, kosarakat, falra akasztható szíveket, házikókat is készítenek. 

A tészta receptje a következõ: 34 dkg sima liszt, 27 dkg só és 4-5 csepp étolaj. Ezt kell összekeverni, majd annyi vizet hozzáadni, hogy kemény, de nyújtható tésztát kapjunk. A képen látható betlehemi jászol figurái is ebbõl a tésztából készültek. A figurák vázát drótból készítjük el a képen látható módon (1), majd alufóliával borítjuk be jó szorosan (2). Erre kerül a kb. 1-1,5 mm vastagságúra nyújtott tésztából egy réteg (3). A tésztából derelyevágóval vágjuk ki a megfelelõ méretû darabokat. Ezután következik a figura felöltöztetése. Vékony ecset vagy pálca segítségével tudjuk a helyükre illeszteni a tésztalapokat, megadni esését, formáját a ruháknak. A figurák haját fokhagymanyomón átpréselt tésztából készítjük (4). A szemek helyére szegfûszeget szúrjuk fogpiszkáló segítségével a tésztába (5). Sütõ- vagy zsírpapírral kibélelt tepsibe helyezve 110 °C-on 8 órán át kell sütni a figurákat. A teljesen megsült, száraz és már kihûlt figurákat festékkel színezhetjük.


A betlehemi jászol összeállításánál használjunk fel minél több természetes anyagot. Az alap lehet vékony falemez, a házikó teteje fakéregbõl készül, a jászolban szalma van a földre hintve. Tetszés szerint dekorálhatjuk még fadarabokkal, ágakkal, szárított virágokkal vagy termésekkel is. A képen Márián, Józsefen és a kis Jézuson kívül szerepelhetnek még a Háromkirályok, egy angyal, pásztorok tevével, asszonyok és gyermekek is. Képzeljük magunk elé a bibliai történetet és a saját fantáziánk szerint alkossuk meg a kompozíciót. Nem könnyû elkészíteni, de a kenyértésztából készült betlehemi jászol biztosan az idei karácsony egyik legszebb dísze lesz. 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF

Szűcs L. B.

Címkék: betlehem, jászol

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.