Ablak az ajtóra

2013-05-09 20:39:39 | Módosítva: 2013-05-09 20:39:56

A lakótelepi lakásokban, s még jó néhány családiházban is vannak olyan ún. teleajtók, amelyek már modern technológiával, ám olcsó anyagokból készültek. Az ilyen ajtók farostlemezzel borított fakeretek, üregüket pedig kartonrács tölti ki.

Különösen a mellékhelyiségek ajtóiként használatosak, de szobaajtóként sem ritkák. Ha most utólag olyan ötletünk támad, hogy pl. világosabb lenne az elõszobánk, ha ezek az ajtók üvegbetétesek lennének, akkor nem feltétlenül kell ajtót cserélnünk. A farostlemezelt ajtókat ugyanis átalakíthatjuk igényünknek megfelelõen, s szilárdságuk sem fog ezzel csökkenni. Elsõ dolgunk, hogy az üvegezett rész méretét meghatározzuk. Az ajtó széleitõl legalább 200 mm szélességben hagyjunk „keretet", az üvegezett rész pedig ne nyúljon a zárcímer alá. A leendõ ablak nyílását, a derékszögeket pontosan jelöljük be (1), a sarkokba pedig fúrjunk 10 mm-es lyukakat, hogy a lyukfûrész gép pengéjével egyszerre tudjuk átvágni mindkét borítólemezt. Az ajtóra szorított léc éle mentén vezetett géppel lassan vágjuk ki a nyílást (2). A kiesõ részt emeljük ki, majd vésõvel távolítsuk el a szélek melletti karton rácsbetétet (3).


Következõ feladatunk, hogy a meggyengített ajtólap nyílását körben megerõsítsük. Kisebb ablak esetén elég, ha a borítólapok közé néhány lécbetétet ragasztunk, egyet-egyet a sarkok közelébe, s a középfelezõk vonalába is kerüljön egy-egy darab (4). Ha azonban a nyílás nagyobb, akkor a borítólapok közét oldalanként beragasztott hosszú lécekkel erõsítsük meg. Mérjük meg az ajtólap vastagságát, ebbõl vonjuk le a beépítendõ üveglap vastagságát, s ezt a méretet felezzük meg. Ez lesz a nyílást szegélyezõ pipaléc belsõ szárának a mérete. Egy 40 mm vastagságú ajtó esetében ez kb. 18,5 mm. A pipalécekbõl készítsünk gérláda segítségével méretre vágott keretet, amit néhány szeggel is megerõsítve ragasszunk a nyílás egyik oldalára (5).

A méretre vágott 3 mm-es üveglap, élére ragasszunk néhány szivacsos ragszalagot vagy vékony szilikongumi tömítõcsík darabot, s így helyezzük a már felerõsített pipaléc keret élére (6). Ezt követõen már csak az üvegfogó keret és az osztólécek felragasztása, majd lefestése van hátra (7).


Dekoratívabbá tehetjük az üvegezett részt, ha pl. króm- vagy aranycsíkozású, esetleg másmilyen díszlécbõl készítjük az osztóléceket. Ezzel még a legigénytelenebb ajtó is elegáns lesz.

Arra azonban ügyeljünk, hogy amennyiben több teleajtót kívánunk üvegezetté alakítani, azokat teljesen azonossá formáljuk, mert ezzel megõrizzük az ajtók lakáson belüli egyöntetûségét.

– bs –

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF (Kereshető) | PDF formátum PDF

Címkék: ablak, ajtó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.