Felkínálom az Ezermesterben

2013-05-09 20:08:59 | Módosítva: 2013-05-09 20:08:59

Ezúttal – kivételesen két Felkínálom adásról is beszámolhatunk lapunkban. Az összevonást az tette lehetõvé, hogy a július 22-én lement élõ adás után az augusztusi mûsort felvételrõl sugározták, a felvétel pedig már július végén elkészült. Tartalma számunkra is elérhetõvé vált, így a róla szóló beszámolót is elkészíthettük.

AUDIOTEXT

Kezdjük tehát a júliusi élõ adással, és benne mindjárt egy még újabb híradástechnikai újdonsággal, a Westel „AUDIOTEXT" szolgáltatásával. A dolog lényege igen egyszerû. Az információra éhes hallgató felhív egy rádiótelefon számot – esetünkben a 06-30-80-70-60-at – ahol az MTV Gazdasági Mûsora nevében egy kellemes hang jelentkezik be, és választási lehetõségeket kínál fel. A választás a „tone" üzemmódban mûködõ telefon valamelyik gombjának megnyomásával történik. Ha például az 1-es gombot használjuk, akkor a Felkínálom legújabb adásának témáiról tájékozódhatunk, a 2-es gombbal üzleti ajánlatokat érhetünk el. Az egyes témákon belül azután újabb választási lehetõségek nyílnak, amelyek közül megint csak gombnyomással érhetjük el a számunkra értékeset. A rendszer nagyon érdekes, könnyen használható, és rendkívüli lehetõséget rejt magában. Kérdés persze a telefonszámlánk! De hát valamit, valamiért. 

Újra a Manna Rax

Augusztusi számunkban már írtunk errõl az évszázadok óta ismert, de mostanában újra felfedezett, csodálatos, természetes anyagról, amely segíti az egészséges szervezet jó kondícióját fenntartani, de a beteg szervezet gyógyulását is elõsegíti. A gabonából és bio-anyagokból elõállított „élõ anyag" minden szükséges nyomelemet, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Fogyasztásával a szervezet mindazokhoz a társelemekhez hozzájut, amelyek a vitaminok felszívódásához szükségesek. A már széles körben forgalmazott gyógyhatású anyagról bõvebben elõzõ számunkban olvashattak, további információkat pedig a 06-30-643-106, illetve a 251-0941-es telefonszámokon kaphatnak.

Ablakszigetelés gyártáskor vagy utólag

Igazi ezermester témáról beszélgettek a mûsorban Patyi Románnal és Bándli Gyulával. A lakás nyílászáróinak ún. résszigetelésérõl nemigen kell gyõzködni olvasóinkat. Lapunkban is sokat foglalkoztunk már ezzel és a saját bõrén is mindenki tapasztalhatja a problémát. Nem túlzás azt mondani, hogy a falak, a födém, a padló költséges szigetelésével nem is érdemes addig foglalkozni, míg a zárt ablakszárny mellett ki lehet nyúlni, az ajtókeret résein kilátni. Az ilyen lakást a legkisebb szél is átfújja. A helyiségek hidegek maradnak, miközben a szabad eget fûtjük. A bemutatott új módszer viszonylag egyszerû technológiával alkalmazható, így nem drága, tartós és hatékonyan megszünteti a kártékony légmozgásokat. Lényege, hogy a speciális profilú szigetelõanyagot egy felsõmaróval készült horonyba építhetjük be. A szigetelés közvetlenül a tokba vagy a szárnyba kerülhet. 
Szereléskor elsõként a beépítendõ szigetelõanyag méretét kell meghatároznunk hézagmérõ gyurma segítségével. Az összenyomott gyurma pontosan megmutatja a légrés nagyságát. Ezután felsõmaróval kell kialakítanunk a szigetelõprofil fészkét. A gép 3 mm széles, 7-8 mm mély hornyot készít, amelybõl a faforgácsot gondosan el kell távolítanunk. Az elõbbi bizony igényli a speciális szerszámgépet. A gumiprofil behelyezése egy kézi hengerelõ segítségével viszont már egyáltalán nem nehéz.
A záródásnál a szigetelõprofil könnyen összenyomódik, így a záráshoz minimális többleterõ szükséges. A profil felveszi a rés formáját, így a tömítés hatékony lesz.
További felvilágosítás: (06-96) 327-933/24, 06-30-567-597

Napelemes telefontöltõ

A rádiótelefonok elterjesztésében néhány év alatt olyan sikereket értünk el, hogy már ilyen igény is felmerül. Hogyan lehet feltölteni a készülék akkumulátorát elektromos hálózat és gépkocsi távollétében is. Egy ilyen szerkezet persze nem csak mobiltelefonhoz használható. Feltölthetõ vele bármilyen kisebb teljesítményû akkumulátor függetlenül attól, hogy késõbb zseblámpában vagy rádiókészülékben használjuk majd. A használati mintával védett prototípus napelem amorf szilícium rétegbõl áll, amelyet a hordozólap hátoldalára gõzöléssel visznek fel. Egy napelem egymással sorbakapcsolt cellákból áll, és terhelt állapotban, megfelelõ fényviszonyok mellett 13,5-14,7 V feszültséget szolgál. A napelem feszültségét a sorbakapcsolt cellák száma határozza meg, teljesítménye pedig a cellák felületével arányosan nõ. Tájékoztatásul az 5 W teljesítményû napelem mérete 30x45 cm, a 3 W-osé 30x30 cm.
Bõvebb felvilágosítás: 417-3467, 06-20-469-503

Gyümölcs alapú lekvárkrém por

Az alma ipari felhasználása során az alapanyagot nagynyomású préseken kisajtolják, a kapott levet szûrik sûrítik stb. Így készül az almalé. De mi lesz a maradékkal? Ahol erre megfelelõ berendezés van, ott szárítják, és állati takarmányt készítenek belõle. 
Az ÁGÉ-MIKRO társaság kidolgozott egy másik eljárást is. Mikroõrlésre alkalmas ún. sugármalomban a gyümölcslé-gyártás melléktermékét – az igen jó minõségû, rostos anyagot – finom porrá õrlik. Ebbõl az õrleménybõl lekvárt, rostos levet és egyéb élelmiszeripari termékeket lehet készíteni. Az egyik ilyen termék a mûsorban is bemutatott lekvárkrém por, amely különbözõ gyümölcsízesítésekkel kerül forgalomba. A port fele-fele arányban vízzel összekeverik, 30 percig állni hagyják, majd lassú tûzön 10 percig fõzik. Az így kapott lekvár magas rosttartalmú, jóízû, segíti az emésztést és semmilyen tartósító szert nem tartalmaz. A konzervgyárak is jól felhasználhatják a port az importból származó pektinanyagok pótlására, miközben a termékük gyümölcshányadát is növelik. További felvilágosítás: 201-0992

Modulrendszerû gyógytalpbetét

Sipos Balázs mérnök találmányával majdnem a magyar feltalálók tipikus sorsára jutott. Pedig a találmány jó volt. A hagyományos talpbetétek helyett variálható megoldást dolgozott ki. A prototípus elkészülte után – magyar támogatók hiányában – külföldön próbált szerencsét, és jelentõs sikereket ért el. Brüsszelben, Genfben, Nürnbergben találmányi világkiállításon aranyérmet nyert, Párizsban diplomával tüntették ki. Mindezek után sem mondható el még, hogy a találmány sínen lenne. Ezért is szeretnénk a hazai érdeklõdést minél jobban felkelteni iránta.
A SIMASZ talpbetét család igen gyorsan kialakítható, szabadon és mindhárom dimenzióban variálható moduláris rendszerû, egészséges és beteg lábra egyaránt használható segédeszköz. Fontos szerepe lehet az ortopédiában, de egyszerû kényelmi eszközként is használható. Az optimális betét beállítása több lépcsõben, szerszámok és segédeszközök nélkül pontosítható, így az érzékeny lábnál sem tapasztalható alkalmazkodási nehézség. A megfelelõ komfortérzetet a különbözõ alakú és rugalmasságú támaszlemezek, valamint a több rétegû tokozás biztosítja. A gyorsan elkészíthetõ betét bármilyen cipõbe behelyezhetõ. A SIMASZ elõnyeit a Budapesti Ortopédiai Klinikán végzett vizsgálatok igazolták. Használatával sokszor komoly mûtéti beavatkozástól lehetett megkímélni a beteget. További felvilágosítás: 282-8153

A Felkínálom felvételrõl sugárzott augusztusi adásában több korábbi, sikeres témára tekintettek vissza, ezekrõl az elmúlt másfél évben az Ezermester is beszámolt az olvasóknak.

Újra vendége volt a mûsornak dr. Hangody László professzor, aki a korábban már bemutatott porcátültetési módszer (EM 97/2) továbbfejlesztésérõl számolt be.
Ennek segítségével a hagyományos mûtéti módszereknél jóval kisebb behatolásból („artroszkóposan") is lehetõvé vált a porcátültetés. Ilyen módon három, fél centis metszés elegendõ a sebészeti eljárás elvégzésére, ezáltal jelentõsen lerövidül a gyógyulási idõ. A magyar módszert egyre többen használják a nagyvilágban. Atlantai olimpikonunkat is ezzel a módszerrel operálták a közelmúltban.
Szóba jött az a különleges textília, amelynek segítségével a sívó homokon is dús füvet lehet növelni (EM 97/6), a vakok tájékozódását segítõ szemüveg (EM 97/8), egy új falszárító módszer (EM 97/6), a benzin és a víz összekeverését lehetõvé tevõ találmány (EM 97/5), hallhattunk a Felkínálom Internetes megjelenésérõl és a 360 fokos optika világsikerérõl (EM 96/5 ) is.
Beszélgetést hallhattunk dr. Nyíri Lajos az Országos Mûszaki Fejlesztési Bizottság igazgatója, dr. Tolnay Lajos a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke, valamint Pálmai Zoltán, az Innotech igazgatója társaságában az ún. kockázati tõkérõl és annak szerepérõl a magyar gazdaságban.
Ennyi volt tehát tömören a két nyári adás tartalma. Aki teheti olvassa a mûsor tartalmát az INTERNET-en is, ugyanott az Ezermesterrel is találkozhat. Ez a lehetõség bizonyára keveseket érint még, de itt is felhívjuk a figyelmet arra, hogy lapunk az augusztusi számtól kezdõdõen önállóan is felkerült az INTERNET-re.

Internetcímünk: www.ezermester.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF

Címkék: felkínálom

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.