Fali asztal

2013-05-09 20:47:45 | Módosítva: 2013-05-09 20:47:45

Ezt a bútordarabot azon olvasóink figyelmébe ajánljuk, akik vonzódnak a kecses, ám szokatlan vonalú formákhoz. A képünkön bemutatott asztal – látszólag nagyon egyszerû – különlegességét az adja, hogy az alsó ívelt oldala miatt tömör fából kialakítottnak tûnik, pedig errõl szó sincs. Minthogy szerkezete rém egyszerû, bárki sikerrel vállalkozhat elkészítésére.

Anyagául választhatunk bármilyen fautánzatú, nem erõteljesen erezett laminált faforgácslapot, de a valódi nemes fával borított faforgácslap vagy rétegelt lemez az igazán hozzá való anyag. Az asztallap 500 mm széles, 2000 mm hosszú, legvastagabb része – azaz az oldallap közepén mért szélessége – 140 mm, amely a két vége felé 30 mm-re keskenyedik. Az alsó él kontúrját szabályos körív alkotja, de a könnyebb kirajzolás érdekében a középsõ részre rajzoljunk csak körívet. Ettõl jobbra-balra egyenes vonalat húzzunk a végek felé, ahol csak 30 mm legyen az oldallap.


A valódi asztallap 500x2200 mm-es darab, s egyik hosszanti élét 45 fokban vágassuk ferdére. Az oldallapokból két darabra lesz szükségünk. Ezek közül az egyik élét az asztallappal megegyezõen 45 fokban vágassunk ferdére, a másik viszont 19 mm-rel legyen alacsonyabb, tehát csak 121 mm a mérete középen. Az ívelt részeket magunknak kell kialakítanunk, mégpedig lyukfûrészgéppel. A két oldallapot 20x20 mm-es lécekkel fogassuk az asztallap alá. Elõre kerüljön az összeillesztett él, hátul pedig az asztallap élétõl 20 mm-rel beljebb szereljük fel a hátsó oldallapot.

Az asztallap két végére erõsítsünk 10x20 mm-es lécbõl hevedereket, amelyeknek alsó oldalát az oldallapok elkeskenyedõ végéhez igazodva munkáljuk le, majd vasaljunk fel a külsõ élükre élfóliát. Az asztal két lába egymástól 1000 mm-re legyen, szilárd rögzítésüket két hevederlaphoz csavarozva oldjuk meg. A lábakat mindenképpen bükk- vagy tölgyfából esztergáltassuk, mert ezt a két alkatrészt barkács esztergán magunk nem tudnánk elkészíteni. A lábak 930 mm magasak, felül 35, alul pedig 12 mm legyen az átmérõjük. (E célra a kimustrált, sötétre pácolt, lakkozott biliárd dákók is megfelelnek.) Felsõ palástrészükre ráspolyozzunk lapot, hogy megfelelõen felfeküdjenek az asztallap belsejébe ragasztott két hevederlap oldalára. A lábakat két-két Ø4-es facsavarral megerõsítve ragasszuk a helyükre.


Az asztalt hátul a falra csavarozott konzolléchez rögzíthetjük. Ezt az alkatrészt 20x40 mm-es lécbõl szabjuk le, majd beeresztés után három facsavarral és mûanyag dûbelekkel fogassuk a falra. A konzolléc felsõ éle 910 mm-re legyen a padló szintjétõl. Az asztalt most már a falra szerelt lécre támasztva néhány – az oldallap belseje felõl behajtott – facsavarral rögzítsük, s felületeinek megtisztítása után máris birtokba vehetjük.

Az asztalt rétegelt lemezborítású faforgácslapból is kialakíthatjuk, az elkészítési technológia ekkor sem változik. Az összeállítást követõen ekkor azonban még a felületkezelést, azaz a finomcsiszolást, pácolást, beeresztést és a lakkozást is magunknak kell elvégeznünk, viszont az ilyen anyagból készített bútordarab sokkal attraktívabb lesz.

– s –

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF (Kereshető) | PDF formátum PDF

Címkék: asztal

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.