Trükkös asztalok 2. rész

2013-05-09 20:45:20 | Módosítva: 2013-05-12 22:41:31

Ahol nagy a család, népes a rokonság megeshet, hogy az 1. részben bemutatott nagyobb asztal mellett sem fér el mindenki egyszerre. Ilyen esetekre való a duplázható asztal (5), amelyet szükség esetén akár tizenketten is körülülhetnek. Ez az asztal már komoly, robusztus lábakon áll, felsõ kávarésze pedig elég bonyolult. Elõször az asztallap tartókeretét állítsuk össze.

Két hosszanti oldalát 20x40 mm-es lécbõl alakítsuk ki, amit egy-egy vaskosabb, 40x60 mm-es faanyag fog közre, s erõsítsük a kivésett fészkekbe a kihúzható káva két vezetéklécét. A kihúzható keret két hossztartóját 20x80 mm-es és 20x40 mm-es lécek összeragasztásával formáljuk meg, így könnyen kialakíthatjuk az aljazott darabokat. A tartókeret egyik rövidebb oldalába véssünk fészkeket a kihúzható keret lábai és két hossztartója számára, amelyeket majd alulról 10x50 mm-es lécekkel erõsítsünk egymáshoz.


A két hossztartóra még két kihajtható lábat is fel kell csavaroznunk, amelyeket 30x40 mm-es faanyagból alakítsunk ki, s felfogásához M6-os kapupántcsavarokat használjunk. A kihúzható részt elõl egy takarólappal zárjuk le. A kész kávakeret hevedereinek közepére véssünk fészket a két asztalláb számára, majd készítsük el az asztal lábszerkezetét.

A rusztikusan vaskos lábakat 60x100 mm-es faanyagból szabjuk le, s mindkét végén képezzünk csapot. A darabok hoszszanti éleit gyaluljuk le 45 fokban, s alakítsuk ki az összekötõléc csapjait befogadó csapfészkeket is. A lábak talpait is készítsük el, hosszuk az asztallap szélességének a 2/3-a legyen, s felsõ éleit a lábakhoz hasonlóan gyaluljuk ferdére. A csapfészkek kivésése után csavarokkal megerõsítve ragasszunk alájuk két-két deszkából leszabott, lecsapott élû talpat. A kimunkált alkatrészekbõl állítsuk össze a két talpas lábat, s az 50x50 mm-es lécbõl megformált összekötõléccel, s egy-egy faékkel rögzítve ragasszuk szilárd egységgé. Erõsítsük fel rá a felsõ keretet (6), s a kihúzható részt (7) is ellenõrizzük, nem szorul-e valahol túlságosan. A szükséges igazítások elvégzése után nyugodtan hozzáfoghatunk a káva felületkezeléséhez, s míg a bevonat szárad, készítsük el a kettõs asztallapot.


Ezt 19 mm-es laminált felületû faforgácslapból, vagy élükkel egymáshoz ragasztott, egyenesre gyalult élû deszkákból kialakított táblából szabjuk le. Élüket felvasalható élfóliával, vagy felragasztott, vékony szegélylécekkel fedjük le, majd véssük ki a három asztalpánt fészkét. A hosszú szárú pántok felcsavarozása után következhet a nyers fafelületek kezelése, s végül a dupla asztallapot néhány hosszú facsavarral megerõsítve a kávára ragaszthatjuk. Kinyitásához elõbb természetesen a toldó vázelemet húzzuk ki, a két lábat hajtsuk le, s ezt követõen már ráhajthatjuk a felsõ asztallapot.

Végezetül egy kimondottan konyhai asztalkát is bemutatunk, amely csak az étkezések idején foglal el helyet, s fõként keskeny helyiségben hasznos igazán (8). Használaton kívül a munkapultok közé erõsített polc alá tolható (9), s fõzéshez még elõkészítõ asztalként is használható. A bemutatott darab esztergált lábai készen kaphatók a nagyobb barkácsáruházakban, így ezekkel szinte semmi munkánk nincs. A káva oldalait igazán könnyû a kész lábakba vésetten kialakítani. Az asztallap azonban 500 mm-nél keskenyebb ne legyen, s anyagául lehetõleg a lábakkal azonos anyagot válasszunk. Ezek lehetnek fakerítés vagy korlát elemek, színfurnérral borított bútorlap darabok. A munkapult szélességéhez igazodó legyen a középsõ asztallap, s a munkapultok közötti hely alapján határozzuk meg a lapok másik méretét. A lehajtható két toldatot akár zongorapántból levágott darabokkal is az asztallaphoz csavarozhatjuk (10), alátámasztásához pedig elégséges egy-egy csuklópántokkal a kávalécre felerõsített háromszögû támaszték is (11). A kis asztal felülete ily módon könnyen bõvíthetõ, akár a duplájára növelhetõ, s ha már nincs szükségünk rá, villámgyorsan a konyhaszekrények közé tolva tüntethetjük el az útból.

– js –

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF (Kereshető) | PDF formátum PDF

Címkék: asztal

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.