BOSCH szúrófűrész

2013-05-10 19:04:29 | Módosítva: 2013-05-10 19:04:29

Fél évszázada, hogy a varrógép mûködési elve – a tû gyors le-föl mozgatása – technikai példaként szolgált az elektromos szúrófûrész kifejlesztéséhez. A svájci Scintilla AG (Solothurn) alkalmazottjaként dolgozó feltaláló – Albert Kaufmann – felesége varrógépébe erõsített fûrészlappal csodaszép, íves vágásokat készített a fában.

A világ elsõ, elektromos kézi szúrófûrészének, az ún. „Lesto-szúrófûrész"-nek a sorozatgyártását 1947-ben kezdték meg. Öt évtizeddel késõbb a Robert Bosch GmbH Elektromos Kéziszerszám Üzletága – amely 1954-ben megszerezte a Scintilla AG részvényeinek többségét – kerek születésnapot ünnepel: 50 éves lett a szúrófûrész. Az új technika használhatóságát az 50-es évek végére ismerték fel a kisiparosok. Ekkor kezdõdött a szúrófûrész átütõ sikere.


A Bosch idõközben kereken 20 millió szúrófûrészt adott el a világon. A legtöbb gépet még mindig a svájci Solothurnban gyártják. A jó teljesítményû és sokoldalúan használható szúrófûrész mind a profik, mind a barkácsolók kedvelt kéziszerszáma. A múlt évben eladott darabszámot tekintve az akkus csavarhúzók, ütvefúró gépek és egykezes sarokcsiszolók után a negyedik a sorban.

Az 50. jubileumi évfordulóra a kiegészítõi között megjelent világújdonsággal most még teljesítõképesebb lett a szúrófûrész. Az új Progressor-szúrófûrészlapokkal – amelyeket a Bosch elõször a Kölni Vasáruvásáron mutatott be – a felhasználó az eddiginél még jobban és gyorsabban fûrészelhet.

Az új szúrófûrészlapok különleges jellemzõje a fûrészfogak növekvõ osztása – kis fogak a szárnál, nagyok a csúcsnál – és a speciális ék alak. Az ilyen elrendezésû fûrészfogakkal minden anyagvastagság az optimális foggeometriával megmunkálható. A fûrészlap speciális alakja miatt a lefelé irányuló löketnél a fogak nem érnek a vágott anyaghoz. Ezzel lényegesen megnõ a vágási sebesség és meghosszabbodik az élettartam.

A speciális kialakítású lapcsúcs az éles beszúrófoggal gondoskodik a lágy anyagokba, így például a fába való pontos és gyors besüllyedésrõl. Ezáltal a Progressor-fûrészlapok egyaránt jól használhatók vékony és vastag anyagokhoz is.
A Bosch két kivitelben kínálja a tartozékújdonságot. A fém változatok acélhoz, színesfémhez és PVC-hez használhatók, de fa fûrészelésére is alkalmasak. A fa változatú Progressor-fûrészlapok akár szegezett fa, alumínium és színesfém fûrészeléséhez ideálisak, de az acélhoz is megfelelnek. Így a fûrészelendõ anyagok váltogatásakor sem kell kicserélni a fûrészlapot.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF (Kereshető) | PDF formátum PDF

Címkék: szúrófűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.