Medencék, díszkutak, vízesések

2013-05-11 11:16:45 | Módosítva: 2013-05-11 11:16:45

Nincs üdítõbb dolog a nyári kánikula idején, mint vízparton pihenni. Persze nem minden hétvégén engedhetjük meg magunknak, hogy elutazzunk a tengerpartra vagy a Balatonra, de ha kertünket valamilyen vízi elemmel gazdagítjuk, egy kicsit mégis felidézhetjük a vízparti nyaralóhelyek hangulatát. A víz betölti a teret élettel és fénnyel. Hatása változékony, mégis elõre látható, és nagyszerûen beilleszkedik az épített környezetbe. Az alábbiakban a kertbarátoknak gyûjtöttünk össze néhány ötletet a megfelelõ vízi építmény kiválasztását illetõen.


Régi falusi kutak mintájára készült ennek a téglalap alakú kõmedencének a kútja.

A kerti medence megtervezése

Minden vízfelület a kert összképébe foglalt alkotóelemnek tekinthetõ, ezért mérete és stílusa feltétlenül álljon összhangban a kert egészével. A medence méreteivel és elhelyezésével kapcsolatban nagy segítséget nyújt, ha egy vastagabb kötéllel, illetve hosszú locsolótömlõvel kirajzoljuk a medence körvonalát a földre, majd alaposan szemügyre vesszük a házból és a kert többi részébõl is.
Lehetõség szerint keleti széltõl védett, napos helyet válasszunk. Fontos, hogy a medence közelében ne legyenek fák, mivel a vízbe hullott levelek bomlása során olyan sók és gázok keletkeznek, amelyek elõsegítik a zöldalgák elszaporodását és ártanak a halaknak. A fûzfának, a vadgesztenyének, a magyalnak és az aranyesõnek a levele mérgezõ hatású, a fagyökerek pedig megrepeszthetik a betonból készült medencefalat.
Legjobb, ha elképzeléseinket a medence elhelyezésérõl, méreteirõl, anyagáról papírra vetjük. Még az építés megkezdése elõtt gondoljunk a vízáramoltatásos díszítõelemekre, vízesésekre, csobogókra, valamint a világításra. Csak ezután fogjunk bele a munkába, lehetõleg szakavatott segítõtárssal.


Sûrû növényzettel szegélyezett, hatszögletû kõlapokkal burkolt felületet megbontó szabálytalan vízfelület.

Kisgyermekes családok számára abszolút biztonságos megoldás a színes lapokkal burkolt felületbõl elõtörõ magas vízsugár

Stílusok, építõanyagok, biztonsági intézkedések

Alapvetõen két stílus létezik: a szabályos kerti medence és a természetes tavat utánzó kerti tavacska. A szabályos kerti medence határozott körvonalakkal mértani alakzatot formál. Néhány különlegesen eredeti és jól sikerült megoldástól eltekintve minél egyszerûbb kialakítású a medence, annál hatásosabb. Szabályosan tervezett, illetve kis kertekbe ilyen stílusú medence a legjobb választás. Mérete nem lehet kisebb 4 m2-nél, vízmélysége pedig, ha csak növényeket akarunk tartani benne, minimum 50 cm legyen, ha halakat is szándékozunk beletelepíteni, akkor 60 cm a minimális mélység. Nagyobb méretû medencékhez 80 cm-es vízmélység ajánlható.

Nagyobb területen, vadregényes környezetben a szabálytalan alakú, kaviccsal és növényekkel szegélyezett kerti tavacska nyújthat egész évben üde látványt.

Szabálytalan alakú tavacskát nem jó kis kertbe tervezni, hiszen itt legfeljebb nagyobbfajta tócsának hat majd.

A vízhez kötõdõ kertépítészeti elemek az utóbbi években igencsak elterjedtek, hála a rugalmas medencebéléseknek. Emellett kaphatók különbözõ medenceszerelvények: búvárszivattyúk, úszó lámpatestek, csobogók, díszkutak. A medence épülhet betonból, de ennek megépítéséhez elég sok ügyességre és megerõltetõ fizikai munkára van szükség. A mûanyag medence kevesebbe kerül, mint az üvegszálas mûgyantából készült, de rövidebb élettartamú. A mûanyag medencék hátránya, hogy formájuk és méretük korlátozott. Saját tervezésû, illetve nagyobb medencéhez rugalmas bélelõfóliát kell használnunk. Ez a medence aljára pontosan belesimuló vízszigetelõ lepel. Hátránya, hogy nem lehet felhasználni éles, megtört sarkok béleléséhez.
A PVC fólia laminált változata jobb, mint a polietilén fólia, várható élettartama kb. 10 év, nem annyira törékeny, és nyúlási tulajdonságai is jobbak. A butilén néven ismert szintetikus gumi a rugalmas bélések közül a legjobb megoldás, szinte egy életen át kitart.

A medencét állandóan szemmel kell tartani vagy le kell fedni, ha kisgyermekek tartózkodnak a kertben. A biztonságra akkor is ugyanúgy ügyelni kell, ha a kisgyerekek csak látogatóba jönnek, mondjuk a szomszéd gyerekek játszani, nagyszülõkhöz az unokák látogatóba, barátok vendégségbe kicsi gyerekkel. 

A víz és az áram együtt rendkívül veszélyes lehet. Szabadtéri elektromos hálózat szerelését bízzuk szakemberre. Biztonságosabb, ha a kert áramellátását a házban levõ transzformátor közbeiktatásával 24 V-os hálózattal oldjuk meg. A víz örömöt kell okozzon, nem balesetet, ezért ezeket a biztonsági szabályokat egy percre se tévesszük szem elõl.

A víz kreatív felhasználása

A csobogó víznek nem csak a látványa igézi meg a szemlélõt, hanem a városi zajt is tompítja valamelyest. Nem feltétlenül szükséges, hogy a víz vízszintes felületet képezzen, csoboghat fali vízköpõbõl vagy kis vízesés alakjában. Ha mozgó vízzel kapcsolva alkalmazunk növényeket, például kis szökõkút vagy csobogó környezetében, a kapcsolat az építmény és a növények között különösen elevenné válik. A szökõkút és a vízesés lelke az elektromos árammal hajtott szivattyú. Ezek mûködtetéséhez földkábelre van szükség, amely nem helyettesíthetõ a terepre fektetett vezetékkel. Az elektromos hálózatra történõ csatlakozáshoz szükség van egy, az áramvételi helyet a szivattyúval összekötõ vezetékre és egy vízálló kivitelû, mûanyag tokozású konnektorra. Az aljzathoz vagy a házban levõ villanyórához életvédelmi relét kell fölszerelni. A víz áramlása hozzájárul az oxigénellátás javításához, ami kedvezõ a halaknak, a tündérrózsák viszont nem igazán kedvelik a gyorsan áramló vizet. Az áramlás nem gátolja meg az algásodást, ebben a szivattyú beömlõcsonkjára szerelt szûrõ segít, amelyet rendszeresen ki kell tisztítani.
Egy kertben mindenképpen lennie kell olyan díszítõelemnek, amely optikailag hangsúlyos, és az összképnek mintegy csúcspontját képezi. Ilyen optikai súlypont lehet a víz, szinte minden formában. Ha kevés helyünk van, kerti medence vagy tó helyett megtölthetünk különbözõ edényeket vízzel, amely csillogó felületével fényt visz a kertbe és a madarakat is odacsalogatja. A vízzel töltött lapos edények változatos összeállításokba rendezhetõk, ez a legegyszerûbb lehetõség arra, hogy a kert képébe a vizet is belefoglaljuk.


A szabályos alakú vízmedencét lépõkövek szelik ketté. A vízfelület mintegy háttérként szolgál a partra ültetett növények számára.A szabálytalan alakú kerti tavacska érdekessége a fölötte átívelõ kecses kis híd A fodrozódó vízben érdekes látványt nyújtanak a medence partján álló növények tükörképei.Nagyméretû színes görgetegkövek közül keskeny vízsugár tör a magasba

Egy gondosan megtervezett és szépen kivitelezett kerti medence növényekkel beültetve önmagában is szép látványt nyújt (A), de ha mozgó vízzel vagy valamilyen szobrászati elemmel együtt alkalmazzuk, a hatás valóban lenyûgözõ lesz. Szép példa erre a képen látható oroszlánfejes fali vízköpõ (B), vagy a kerti tó közepén ülõ angyalkaszobor, amely apró szökõkutat tart a vállán (C). Összegyûjtöttünk néhány példát a kertben alkalmazható vízi építményekrõl, amelybõl tetszés szerint ki lehet választani az adott kert stílusába legjobban illõt, illetve egy-egy részletet felhasználva újabb és újabb kompozíciókat lehet kitalálni. Reméljük, cikkünk segítséget nyújt abba, hogy vízi építményünk valóban eredeti és különleges legyen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF (Kereshető) | PDF formátum PDF

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.