Ételbár étkezőbe

2013-05-05 22:14:56 | Módosítva: 2013-05-05 22:14:56

A manapság divatos ételbárok hangulatát belophatjuk saját lakásunkba is, ha elég nagy a konyhánk vagy egybenyitott az étkezõhelyiséggel, esetleg a lakószobával. Az otthoni ételbárhoz jó esetben nem kell más, csupán egy kellõen megformált étkezõpult, két magas bárszék, s két, mennyezetre szerelt hangulatos lámpatest. Nappal is hangulatos a látvány, este pedig jólesik a magas székekbe ülve, lágy zene mellett elfogyasztani a könnyû vacsorát.

Mint említettük, a házi ételbár egyik fõ kelléke maga az étkezõpult. Anyaga a képen láthatóan is jó vastag, ám ez csak látszat, ugyanis a 19 mm vastag laminált faforgácslapot a szélek mentén ugyanilyen vastag pozdorjalappal kell megerõsíteni. A vastagító darabokat még a pult ívelt kontúrjának a kivágása elõtt ragasszuk a kb. 650x1100 mm-es laminált tábla alá, s a rajz szerinti kontúrt csak ez után jelöljük fel. Az alakra vágáshoz fektessük a táblát a színére, s a vastagító betétek felõl lyukfûrésszel vágjuk le a felesleges anyagot. Az éleket csiszoljuk simára, majd vasaljunk rá széles, mûanyag élfóliát.


A pultot 1060 mm magas lábazat tetejére kell erõsíteni. A lábazatot felhúzhatjuk tömör klinkertéglából vagy gázbeton elemekbõl is, amelyeket cementes habarccsal rögzíthetünk egymáshoz. A lábazatot azonban fa- vagy fémelemekbõl összeállított és a padlóra csavarozott keretre erõsített gipszkartonból is elkészíthetjük. A tömör téglákból falazott lábazatot nem is szükséges bevakolnunk, ám ez esetben körültekintõen adagoljuk a kötõhabarcsot, s a felesleget azonnal dolgozzuk is be a fugákba. A gázbetonból vagy gipszkartonból kialakított lábazat felületére bármilyen dekoratív burkolat felragasztható. A kész lábazat tetejére kell felerõsíteni a 4x50 mm-es laposvasból kialakított két támkonzolt, amelyek a pultlapot majd szilárdan a lábazathoz rögzítik. A pultot az oldalfalhoz egy 3x30x30 mm-es 400 mm hosszú szögvassal rögzítsük, majd a két támkonzolhoz is fogassuk hozzá alulról. Arra azonban ügyeljünk, hogy a pult széle az egyik oldalon legalább 200 mm távolságba legyen a lábazattól. Ellenkezõ oldalra a lábazat elé konyhai szekrényt vagy polcos rakodót célszerû elhelyezni.

Az igazi bárhangulathoz magas székek is szükségesek. Ezeket készen is megvásárolhatjuk, de némi ügyeskedéssel két, ódivatú tonettszék is megteszi, ha az ülõlapját a keretével együtt kb. 760 mm magasra emelve, az eredetihez hasonló módon a hátsó hajlított lábpár közé csavarozzuk. Az elülsõ lábak helyébe két-két keményfából esztergált lábat erõsítünk. Az így átalakított székeket átcsiszolás után mázoljuk le színes zománcfestékkel, s ha megszáradtak, állítsuk a bárpult elé. A pult megvilágításához bármilyen opálbúrás lámpatest megfelel, amely a max. 40 W-os izzók fényét erõsen megtöri. A pult felületét a lámpák így jól megvilágítják, s az egész helyiséget kellemes, visszafogott fénnyel árasztják el. A bárszerû hatást még tovább fokozhatjuk a pult fölé szerelt lambériázott, álmennyezeti sávval, amelynek kialakításához pl. mûanyag fóliás falburkoló léceket vagy mûanyag lambériát célszerû használnunk. Ezzel a mennyezetborítással mintegy jelzésképen ketté is osztjuk a helyiséget anélkül, hogy ezzel a teret valójában megosztanánk.

– sj –

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF (Kereshető) | PDF formátum PDF

Címkék: bárpult, ételbár

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.