Kiegészítők csempézéshez

2013-05-05 23:04:02 | Módosítva: 2013-05-05 23:05:38

Három újdonságra hívjuk fel ezen az oldalon olvasóink figyelmét. Mindhárom valamilyen módon a csempézéshez, a burkoláshoz kapcsolódik és praktikus kiegészítõnek tekinthetõ.

Csempeélvédõ profil

A csempeélvédõ profil jól záró és esztétikus megoldást kínál a burkolatok egyedi sarokkiképzéséhez. Használatával elkerülhetõ a csempék élcsiszolása, gyengítése. A kemény PVC-bõl készült profil kiváló ütés- és kopásállóságával tökéletes védelmet nyújt a sarokleverõdések, törések ellen. A sarkok kialakításánál eltünteti a csempe máz nélküli élét. A profillécek barázdált alsó oldala jól tapad a falra hordott ragasztóanyaghoz. Beszerelésük egyszerû. Az élvédõk savaknak és lúgoknak ellenállnak. Bármilyen – karcolóanyagot nem tartalmazó – tisztítószerrel tisztíthatók. Szín és méretválasztékuk gazdag, így szinte bármilyen csempeburkolathoz megtalálható a színben harmonizáló. Jó tudni viszont, hogy a színválaszték az Alföldi Porcelángyár szaniter termékeinek színéhez lett igazítva. Az élvédõk látható profilrészének névleges mérete 6, 8 és 10 mm, a lécek hosszúsága 300 cm. A színválaszték jelenleg: fehér, csontfehér, beige, szürke, piros, fekete, calypso (türkiz), capri kék, rosa perle (halvány rózsaszín), arany, ezüst. (Ezek a színek gyári elnevezései.)


Kádszegély

Ugyancsak csempeburkoláskor vehetjük hasznát a kádszegélynek, melyet kétféle hosszúsági méretben, 185 cm-ben és 250 cm-ben árulnak. Az elsõ a legelterjedtebb zuhanyozó tálcákhoz, a második a kádak méretéhez igazodik. Természetesen a sarkoknál el kell vágni a mûanyag idomokat. Az élvédõkhöz hasonlóan a kádszegély profil egyik fele a csempeburkolat alá kerül, a másik pedig ráfekszik a kád (zuhanyozó) peremére. A felfekvõ felület rugalmas, így jól tömít a vízvisszafolyás ellen. A kádszegélyek jelenlegi színválasztéka: fehér, csontfehér, beige, szürke, calypso. Fontos: A kádszegély utólag csak úgy építhetõ be, hogy ha a kád feletti csempesort leszedjük, és ezt a részt újracsempézzük.


Csempeajtó

Kád beépítéskor vehetjük leginkább hasznát a csempeajtónak. A kád elsõ falának beépítése mindenképpen elegáns, szép megoldás, de ilyenkor gyakran megfeledkeznek arról, hogy a kád lefolyójának tisztítónyílását ezáltal befalazzuk, és arra bizony idõnként szükség lehet. A költséges és utólag sajnos gyakran meglátszó bontást, újracsempézést kerülhetjük el, ha a csempézéskor elõre beépítjük a nyitható csempeajtót. A szerkezet egy mûanyag vázból áll, melyet úgy kell a csempefalba beépíteni, hogy egy vagy két csempényi hely szabadon maradjon. A beépített elemre "pattan" rá annak ellendarabja, amely szintén mûanyagból készül. Erre az ellendarabra szilikonnal lehet ráragasztani a burkolattal megegyezõ csempét. A csempeajtó "kinyitásához" elõször körben el kell távolítani a fugát, majd legpraktikusabb egy WC-pumpával csempéstõl egyszerûen kiemelni az ajtót.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF (Kereshető) | PDF formátum PDF

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.