Falazott álkandalló

2013-05-05 22:54:10 | Módosítva: 2013-05-05 22:54:10

Sokan szeretnék, ha szobájukban csak a hangulatáért lenne kandalló, de fûteni nem akarnak benne. Hogy ez badarság-e vagy sem, ezt döntse el mindenki saját maga, az viszont tény, hogy egy szépen kialakított kandallóhomlokzat, amely még helyet sem nagyon foglal, valóban dekoratív szobai kellék, mondhatni berendezési tárgy. Ráadásul egy üvegablakos kályhával vagy modern gázkályhával kombinálva még fûtésre is alkalmassá tehetõ. Elkészítéséhez egyik angol laptársunk nyomán adunk most képes útmutatót.

Méreteit illetõen szerény a helyigénye. Széltében kb. 600 mm, hoszszában 1560 mm-nyi helyet foglal és kb. 960 mm a magassága. Építõanyaga válogatott, vöröses színû, tömör falazótégla, amelyeket cementes falazóhabarccsal kell meghatározott sorrend szerint felrakni. Ha fûtésre is alkalmas vaskályhát szeretnénk a közepére állítani, akkor a középsõ tûztér méretét ennek megfelelõen már jó elõre határozzuk meg. Ez természetesen bonyolítja a helyzetet; a kandalló helyét is meghatározza, mert a fûtéshez kéménynyílásra is szükség van. Az álkandallónak viszont csak annyi a kötöttsége, hogy olyan helyen célszerû felépíteni, ahol jól érvényesül, különben sokat veszít vonzerejébõl. Méreteit természetesen némileg csökkenthetjük, ehhez azonban már célszerû kiszerkesztett rajzot készíteni, és csak ezután érdemes a szükséges anyagokat beszerezni, majd munkához látni. Elsõ dolgunk, hogy a helyiség padlóján kitûzzük a kandalló alapjának a határvonalait (1). Parkettára is építhetünk, de padlószõnyeg esetén feltétlenül a betonaljzatra jelöljük fel az alap helyét és középsõ felezõjét. A padlót ajánlatos mûanyag fóliával letakarva védeni, amíg az építkezés tart. A kandalló helyét úgy jelöljük ki, hogy alapját 21 darab élére állított tégla alkossa. A kötõhabarcshoz kb. 10 mm széles fugák szükségesek. A falazott alap szélességét 2 és fél téglányira jelöljük be.


Próbaképpen rakjuk ki az elülsõ téglasort (2), számoljuk ki hány fél téglára lesz szükségünk, majd jelöljük is fel a téglák helyét az aljzatra (3). Vágjuk félbe a kívánt számú téglát (4), amit kõmûves vésõvel és egy 2-3 kg-os kalapáccsal készíthetünk elõ több-kevesebb sikerrel a falazáshoz. Ezt tekintsük faragási elõgyakorlatnak, mert a késõbbiek folyamán többször lesz majd szükségünk a téglák méretre darabolására. Ezután hozzáfoghatunk az alap kiépítéséhez. Az élére állított téglákat falazóhabarcsba ágyazva, kötésben elhelyezve alakítsuk ki a leendõ kandallófal alapját. Minden téglasort vízmértékkel állítsunk szintbe, az esetleg magasabban levõket a kalapács nyelével ütögessük a többivel azonos magasságba (5). Az alapot két oldalról egymás felé haladva építsük meg, nehogy elcsússzunk a mérettel. Falazás közben mindig a bejelölt méretekhez igazodjunk. Rétegelt lemezbõl kivágott sablon segítségével jelöljük át a homlokfal boltívét a falra (6), és a tûzteret határoló két oldalfal vonalát. E két falrész csupán 12-13 cm vastagságú legyen, amit fél-, illetve negyed téglákból húzzunk fel. Ehhez és a falazat ívelt oldalának kialakításához szükséges rézsûsen beszabott téglákat széles kõmûves vágóval daraboljuk (4).

Lehetõleg minél pontosabban kövessük a feljelölt ívet, mert ez nagyban befolyásolhatja a homlokfal boltívkoszorújának alakját. A felhúzott két hátsó fal azonos magasságú legyen, ezt vízmértékkel is ellenõrizzük (7). Fontos, hogy a felhúzott falrész téglái közül azonnal kaparjuk ki a felesleges habarcsot, és a fugaközökben azonos mélységben simítsuk el (8). A következhet téglakandallónk boltíves koszorújának falazása. E kényes mûvelethez a lemezsablon ívére jelöljük fel a téglák és a fugák helyét is (9), a falon ceruzával húzzuk meg a kandalló falának függõleges határvonalát, amely a már lerakott tégla alappal azonos méretû (10). A koszorú kialakításának megkönnyítése érdekében a már felépített hátsó falakat hidaljuk át egy 10 mm vastag rétegelt lemezdarabbal. A sablonlapot állítsuk be középre. Elmozdulás ellen téglákkal biztosítsuk a sablont alul és az áthidaló lapra helyezett darabokat (11). A boltíves koszorút jobb- és baloldalról kiindulva egyszerre kell felhúznunk. Élükkel a sablonra támaszkodó, habarccsal egymáshoz tapasztott téglák meghosszabbított felezõvonalai mindig sugárirányúak legyenek. Ezt falazó habarcs rátöltésével könnyen elérhetjük.

A már felrakott koszorúrész homlokfelületének függõlegességét ajánlatos vízmértékkel gyakorta ellenõrizni (12), s az adódó eltéréseket azonnal korrigáljuk. A boltíves koszorút felül két, élére állítottan beillesztett téglával zárjuk le. Ezeket célszerû enyhén ék alakúra faragnunk. A kandallótest további falazatát, a koszorú melletti részt kötésben felrakott téglákból húzzuk fel. Minden sort a függõleges szélektõl kiindulva rakjunk, a boltív mellé szükség szerinti méretû és alakú faragott darab kerüljön. A kandallónak most is egyszerre rakjuk fel a jobb- és baloldali sorait, s ezek szimmetriáját gyakran ellenõrizzük. Amennyiben szükséges, az észlelet hibákat azonnal korrigáljuk. A fugákat se felejtsük el soronként mielõbb kimélyíteni, elsimítani, és a téglák felületérõl is azonnal mossuk le a habarcs és más szenynyezõdéseket. Faragással, sarokcsiszolóval idomosra munkált téglasor alkothatja a párkányt (13), de megteszi egy vaskos öreg fenyõ- vagy tölgygerendából kialakított fakeret is, amelyet gyalult pallóból levágott fedõlappal zárhatunk le.

A teljesen felépített díszkandallónkat már csak kissé "öregítenünk" kell. Ezt megelõzõen korongos huzalkefével alaposan koptassuk le a téglák felületét, majd portalanítás után kenjük be többször, erõsen hígított, selyemfényû színtelen lakkal. Ezáltal az égetett agyagtéglák színe mély tónusú lesz, s késõbb még "érettebbé", patinásabbá válik. Már csak sûrû fémszitából, 1 mm vastag lágyacél lemezbõl kialakított szikrafogót kell a tûztér elé helyeznünk (14), s elé ülve még a "melegét" is élvezhetjük, feltéve ha a szikrafogó mögé egy elektromos hõsugárzót teszünk. 

– sj –

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF

Címkék: álkandalló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.