Rekeszek közé zárt időmérő

2013-05-05 22:46:38 | Módosítva: 2013-05-05 22:46:38

Mindenkinek vannak apró mütyürkéi, kedves kis figurái, melyeket hol ide, hol oda rakosgat. Nem értékesek, mégis kötõdünk mindegyikhez, s a világért sem dobnánk ki. Így azután hányódva porosodnak. Némi ügyeskedéssel biztos és fõként állandó helyet teremthetünk számukra, ha kis, rekeszes tárolót ütünk össze. S hogy ez ne legyen szokványos darab, a kis, falra akasztható polc közepére pl. egy olcsó, elemes órát érdemes beépíteni. Az órás rekesz elkészítéséhez 5x320x320 mm-es rétegelt lemezre, 10x30, 5x30, és 5x5 mm-es, simára gyalult lécekre, továbbá a legegyszerûbb, csak számlappal ellátott elemes órára lesz szükségünk (1). (Ezt IKEA áruházban tudjuk megvásárolni).


A minipolc keretét 10x30 mm-es lécekbõl állítsuk össze. A 320 mm hosszúra leszabott darabokat gérbe vágva ragasszuk egymáshoz, s néhány vékony bognárfejû szeg beütésével erõsítsük is meg a sarokkötéseket. A rekeszes tároló hátlapjának a közepébe lombfûrésszel vágjunk az óra számlapjánál 7 mm-rel nagyobb, négyzet alakú nyílást. A kiesõ darab lesz majd az óratok hátsó takarólapja. A rekeszfalak rácsát 5x30 mm-es lécbõl szabjuk le. E négy lécet egymásba eresztetten erõsítsük össze (2), ám arra ügyeljünk, hogy az óra számlapja pont a középsõ kazettába férjen. A rácsot ragasszuk össze, majd a hátlapra ragasszuk fel a kerettel együtt (3). Az óratokként szolgáló rekeszrész léceinek a belsõ oldalára ragasszunk 5x5 mm-es lécekbõl körbefutó szegélyt, majd az óra számlapját erõsítsük fel egy 3 mm vastag réteget (4) vagy mûanyag lemezre, s az óramûvet is szereljük fel mögé. A mutatók tengelyre húzása után próbaként illesszük helyére az órát (5), majd következhet a takarólap felerõsítése. Ha az óra kissé lötyögne a helyén, ezt a hátlapra ragasztott habszivaccsal szüntethetjük meg legkönnyebben.

A nyers fafelületek élét finoman törjük le, majd simára csiszolás után az egész darabot pácolással "nemesíthetjük" meg. Lazúrozás után következhet a farekesz színtelen lakkal történõ bevonása. Ehhez nagyon jól használhatjuk a Medikémia aeroszolos, színtelen lakkjait, amelyek gyorsan száradnak, s egyenletesen fényes bevonatot biztosítanak. A kis rekeszes tárlónkra már csak a képakasztó karikát kell felcsavaroznunk, s az óra behelyezése után máris a kiszemelt helyre akaszthatjuk. Ha beállítottuk a pontos idõt, kedvelt apró kis mütyürkéinket is új, ezentúl már állandó helyükre költöztethetjük. E kis rekeszes tárolót egyébként ajándékként is érdemes elkészíteni. 

– j –

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF

Címkék: falióra

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.