Emlékeztető tábla

2013-05-05 22:29:57 | Módosítva: 2013-05-05 22:30:39

Akinek sok apró dolgot kell elintéznie, az általában "cetlizik". Ez jó megoldás lenne, ha a kis papírok idõnként nem tûnnének el a nagyobb iratcsomók között, ami elég gyakran elõfordul. Az ezzel járó bosszúságokat elkerülhetjük, ha a kis emlékeztetõ papírokat nem az asztalunkon tartjuk, hanem egy fali táblára, többé kevésbé rendszerezve tûzzük fel. A táblát azonban nekünk kell elkészítenünk. S ha már rászántuk magunkat összeütésére, akkor célszerû olyan táblát csinálni, amely a különféle emlékeztetõ cédulák rendetlenségét tompítja, azt szinte modern kompozícióvá változtatja. A keretbe foglalt memoriter tábla talán még a kis papírcetlik rendszerezett feltûzésre is jobban serkent bennünket, és elkészítése sem bonyolult. A tábla legyen elég nagy, hogy terjedelmesebb papíroknak is legyen elég helyük. A robusztus keret pedig nem öncélú, inkább a feltûzést, illetve a már elintézett ügyek céduláinak eltávolítását könnyíti meg. Elõször a feltûzõ táblát készítsük el. Ennek anyaga 5 mm vastag nyírfa, rétegelt lemez vagy 3 mm-es farostlemez. Ez utóbbit színes filccel célszerû beborítanunk, s a hátlapra visszahajtva rögzíthetjük. Filc helyett 2-3 mm vastag parafa borítást is ragaszthatunk rá. A táblát kb. 70 mm széles, 5 mm vastag rétegelt lemezbõl leszabott csíkokból, gérbe vágottan összeállított paszpartuszerû keret hátoldalára erõsítsük fel.


A feltûzõ táblát 10x10 mm-es lécekbõl a passzpartu hátoldalára ragasztott kerettel fogjuk közre, majd 3x3 mm-es modellécekkel rögzítsük ideiglenesen a helyére. Ezt követõen 10x30 mm-es fenyõlécekbõl állítsuk össze a vakkeretet, aminek elülsõ élére idomra mart fenyõ parkettaszegélylécbõl készítsünk keretet (1). Darabjait a sarkoknál természetesen gérbe vágva illesszük egymáshoz. A nyers fafelületeket – a feltûzõ tábla kiemelése után – eresszük be lenolajkencével, majd száradás után csiszoljuk simára, s mázoló hengerrel vonjuk be színes olajfestékkel. A keretezett tábla hátoldalára csavarokkal megerõsítve ragasszunk ferdén leélezett lécet (2), párját pedig – lerézsûzött élével felfelé – két-három facsavarral fogassuk a falon kiszemelt helyre. A táblát ezután már csak rá kell akasztani, és máris feltûzhetjük az éppen aktuális cédulácskáinkat. – bs –

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

DjVu formátum DjVu | PDF formátum PDF

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.